Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Koeien verbergen iets: deze kunstmatige intelligentie kan het vinden

Zo lang als we het ons kunnen herinneren helpen koeien ons bij de productie van zuivel. We denken alles over de dieren te weten, maar niets is minder waar. Dankzij kunstmatige intelligentie weten we meer over de geheimen van koeien.

Kreupelheid is iets wat de dieren van nature proberen te verbergen. Koeien die slecht ter been zijn, kunnen natuurlijk makkelijker gepakt worden door roofdieren. Voor mensen is het moeilijk om vast te stellen wanneer een koe kreupel is. Gelukkig help deze technologie, die net als deze robot wordt aangedreven door AI, ons daar goed bij.

Dankzij kunstmatige intelligentie weten wij wat koeien verbergen

CattleEye is een kunstmatig intelligentiesysteem dat automatische afwijkingen in de spieren van koeien detecteert. Voorlopig is deze technologie beperkt tot de melkstallen, maar wordt al wel uitgerold in melkveebedrijven in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ongeveer 20.000 koeien staan onder toezicht van dit systeem.

Steeds meer landbouwbedrijven schakelen over naar deze technologie. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo is er een tekort aan arbeidskrachten in de landbouw, die kan worden opgevangen. Volgens Terry Canning, co-oprichter van CattleEye, bieden de nieuwe technieken ook verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn. “We hebben berekend dat we een halve ton koolstof per koe per jaar besparen, als we kreupelheid bij koeien met 10 procent verminderen”, legt Canning uit aan BBC.

De technologie is beter dan experts

Kreupelheid bij koeien wordt veroorzaakt door verwondingen of infecties en kan heel pijnlijk zijn. Deze koeien produceren minder melk en kunnen in erge gevallen geruimd worden. Dit betekent dat de koe, om meer besmettingen te voorkomen, wordt ingeslapen. Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool hebben het systeem van CattleEye op drie boerderijen bestudeerd. Ze concludeerden dat de technologie ongeveer tussen de 80 en 90 procent nauwkeurig is. Het systeem kan dus bijna foutloos een kreupele koe detecteren. In het detecteren van weefselbeschadiging bij de dieren was het systeem zelfs in sommige gevallen beter dan een menselijke expert.

CattleEye
CattleEye detecteert kreupelheid. (Afbeelding: CattleEye)

RSPCA, een liefdadigheidsorganisatie voor dieren, verwelkomt de nieuwe technologieën. Volgens de organisatie is kreupelheid lastig te identificeren en kan behoorlijk subjectief zijn voor mensen. Toch vindt de vereniging niet dat boeren CattleEye al volledig moeten vervangen voor mensen. Het is een te nieuwe technologie die volop in ontwikkeling is.

Deze startup maakt muziek met AI en is nu in handen van Apple

Hoewel de nieuwe technologie een uitkomst is voor de gezondheid van koeien, is dit niet het enige wat kreupelheid kan verminderen. Door groeven aan te brengen in het beton waar de dieren van en naar de melkstal lopen, kunnen ze hun stabiliteit verbeteren. Ook dit verkleint de kans op kreupelheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!