Waarom LastPass opeens een groot gevaar is voor je iPhone

Apps Jeroen Kraak 9 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Je wilt je iPhone optimaal beschermen. Juist daarom gebruik je een wachtwoordmanager op je toestel. Toch moet je wel oppassen dat je niet de verkeerde LastPass-app downloadt in de App Store.

Een wachtwoordmanager is echt geen overbodige luxe om je online-accounts extra goed te beschermen. Het zorgt ervoor dat je voor elk account een ander wachtwoord hebt. Mocht een site dus per ongeluk een keer gehackt worden, dan heeft een hacker geen toegang tot al je andere accounts.

Je hebt verschillende aanbieders hiervoor in de App Store. Een van de bekendste is LastPass. Je moet echter wel oppassen dat je niet een kloon van de app downloadt voor je iPhone. Het bedrijf waarschuwt er namelijk voor.

Pas op voor deze LastPass-app op je iPhone

LastPass publiceerde vorige week een blog met daarin een waarschuwing. Een app in de App Store had precies dezelfde naam, wat voor verwarring kan zorgen. Zeker omdat de makers ook erg ver zijn gegaan met het kopiëren van de dienst voor de iPhone. Dit alles doen de fraudeurs om je wachtwoorden te stelen en zo je accounts te kunnen hacken.

Niet alleen de naam van de app is hetzelfde, ook hebben de makers gekozen voor precies hetzelfde ontwerp als dat van LastPass. De frauduleuze app kun je echter herkennen aan een iets ander logo en de naam van de ontwikkelaar: Parvati Patel. De echte LastPass-app voor iPhone wordt gemaakt door LogMeIn, Inc.

Pas op voor deze gevaarlijke iPhone-kloon van LastPass
De frauduleuze app. (Afbeelding: LastPass)

Het goede nieuws is dat Apple inmiddels de frauduleuze LastPass-app uit de App Store heeft gehaald. Toch kan het nog zomaar zijn dat je ‘m op je iPhone hebt staan. Check dus goed of je wel de juiste versie hebt.

Een goede waarschuwing

Mocht het je als LastPass-gebruiker niet overkomen zijn, dan is dit toch een goede les voor de toekomst. In de nabije toekomst komen er verschillende App Store-alternatieven van andere aanbieders. Hierdoor kan het dus nog vaker voorkomen dat er frauduleuze apps te downloaden zijn die er met je gegevens vandoor willen gaan.

Check dus altijd goed een app voordat je ‘m downloadt voor je iPhone of Android-toestel. Hiervoor kun je kijken naar waar die staat in de hitlijst en hoeveel beoordelingen die heeft gekregen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om meer onderzoek te doen naar de ontwikkelaar.

Google waarschuwt voor deze 13 gevaarlijke Android-apps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen