Leer gratis programmeren met deze tien online aanbieders

Rutger Houweling 29 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Zoals Mark Zuckerberg en Bill Gates in deze video al zeiden: Code is het nieuwe alfabetisme. Nu vinden wij dat je hun advies maar moet aannemen en dus moet leren programmeren. Er zal een wereld vol nieuwe banen en kansen ontstaan. Maar goed, waar haal je het geld vandaan om een dure cursus code te volgen? Daarom hebben wij tien online aanbieders op een rij gezet waar je gratis en voor niets een master in code kunt worden. Succes!

1. Code/Racer

Gemaakt door het team van Treehouse, Code/Racer is een online racespel dat je dwingt snel te leren programmeren op een circuit. Treehouse biedt je overigens ook nog zo’n 650 instructievideo’s, volledige cursussen en kun je badges verdienen voor je prestaties.

2. MIT OpenCourseWare

MIT heeft alle content voor cursussen openbaar gemaakt, zodat iedereen kan leren programmeren van mensen die voor één van de beste Amerikaanse onderzoeksinstituties werken.

3. Udacity

Udacity gelooft dat het hogere onderwijs-stelsel anno twintigdertien niets meer voorstelt. Jezelf opleiding is namelijk niet tijdelijk, maar is een levenslange ervaring. Daarom hebben ze een grote gratis verzameling cursussen informatica, wiskunde en natuurkunde online staan.

4. Mozilla Developer Network

Het Mozilla Developer Network beschikt over een grote collectie documenten over web development. De content is beschikbaar voor iedereen en moet gezien worden als een wiki waardoor iedereen in staat is om documenten te corrigeren.

5. The CodePlayer

Op The CodePlayer kun je allerlei interactieve presentaties checken waarin wordt uitgelegd hoe mensen dingen vanaf het begin tot het eind programmeren. Ben je na een tijdje oefenen zelf een pro geworden dan kun je zelfs je eigen walkthroughs toevoegen zodat anderen weer van jou kunnen leren.

6. Coursera

Coursera, een gigant als het draait om online onderwijs, heeft een grote verzameling cursussen van 62 top universiteiten online staan. Voor iedereen zijn ze in vijf talen gratis verkrijgbaar. In het Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Chinees.

7. Codecademy

Codecademy is misschien wel de beste tip van allemaal. Zij focussen zich alleen op programmeren en kun je uit cursussen binnen acht onderdelen kiezen. APIs, Ruby, Python, JavaScript, jQuery, PHP, HTML en CSS, of het combineren van verschillende programmeertalen voor bepaalde projecten.

8. Khan Academy

Khan Academy brengt miljoenen studenten over de hele wereld bij elkaar om van elkaar te leren en dan met digitale skills als focus. Van programmeren tot aan Informatica.

9. Learn Python the Hard Way

Learn Python the Hard Way biedt gratis PDF’s van cursussen. Wil je liever video’s bekijken? Dan moet je zo’n 25 euro betalen. Ze noemen het ‘Learn Python the Hard Way,’ omdat de nummer-één regel van leren programmeren is dat je niets mag copy-pasten. Bij iedere les moet je alles uittypen zodat je het écht leert.

10. HTML5 Rocks

HTML5 Rocks bevat lesmateriaal geschreven door contributors die werken voor bedrijven als Google en Adobe. Als een HTML5 Rocks student kun je leren programmeren met presentaties, documenten en video’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen