Update podcast-app luidt einde skeuomorphisme in

Apple Koen van Tongeren 21 mrt 2013
Leestijd: 1 minuut

Vanavond heeft Apple een update uitgebracht voor de Podcast-app voor iOS. De update bevat een aantal nieuwe functies. Zo is het nu mogelijk om zogenaamde stations van favoriete podcasts aan te maken en te synchroniseren. Nog interessanter is echter de look van de app na de update. Die voorspelt een nieuwe less-is-more-toekomst voor iOS.

De Podcast-app was tot nu toe een goed voorbeeld van de skeuomorphistische stijl die Apple toepast in iOS en OS X. Hierbij worden materialen en technieken nagebootst in de interface van het OS. Zo werd de speler in de Podcast-app tot nu toe weergegeven als een Braun-bandrecorder. Na de update is die echter spoorloos verdwenen en vervangen voor een minimalistische speler met antraciet-kleurige knopjes.

De Podcast-app voor (links) en na de update.

Algemeen werd aangenomen dat Scott Forstall als Senior Vice President van iOS Software verantwoordelijk was voor de Skeuomorphe stijl van iOS. Vorig jaar werd bekend dat hij (waarschijnlijk niet geheel vrijwillig) opstapt bij Apple. Zijn taken zijn overgenomen door hoofdontwerper Jonathan Ive. Daarmee werd verwacht dat er snel een einde zou komen aan de soms kitscherig aandoende skeuomorphe elementen in iOS.

Toevallig kwam vandaag een bericht naar buiten dat Ive en zijn team hard aan het werk zouden zijn om het uiterlijk van de interface van iOS grondig te herzien. Daarbij zou gezocht worden naar een meer ‘platte’ weergave die meer in lijn ligt met Ive’s minimalistische ontwerpen voor Macs, iPhones en iPads.

Zou jij de skeumorphe elementen in iOS missen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen