Lord of the Rings: The Rings of Power: 5 redenen om (niet) te kijken

Films & Series reviews Jeroen Kraak 2 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Het heeft even geduurd, maar eindelijk verschijnt The Lord of the Rings: The Rings of Power op Amazon Prime Video. WANT-redacteur Jeroen Kraak kreeg de kans om de eerste twee afleveringen van de serie te kijken. Hij vertelt je wat je kunt verwachten en of de serie een echte aanrader is.

Het verhaal van het maken van The Lord of the Rings: The Rings of Power duurt onderhand net zo lang als het leven van Gandalf. Figuurlijk natuurlijk, maar net zoals de tovenaar zijn de verhalen van Tolkien onsterfelijk. Al jaren is Amazon bezig met de The Lord of the Rings-serie. In 2017 kocht het voor 250 miljoen dollar de rechten en een jaar later werden de eerste mensen voor het project aangetrokken. Personeelswisselingen en corona zorgden voor vertraging, maar nu zien we eindelijk het eindresultaat.

Dit is Lord of the Rings: The Rings of Power

The Lord of the Rings: The Rings of Power is de duurste serie ooit. In totaal gaat het budget (inclusief de rechten) over het miljard. De verwachtingen zijn dan ook torenhoog. Gaat Amazon Prime Video alle tijd, moeite en geld waarmaken? Jeroen geeft jou alvast een indruk over de eerste twee afleveringen. Hij vertelt je welke punten goed en minder zijn.

#1 Fantastische Lord of the Rings-wereld

Als we terugdenken aan The Lord of the Rings hebben we meteen die prachtige landschappen in het hoofd. De films zagen er geweldig uit en The Hobbit deed dat dunnetjes over. De opnames waren natuurlijk in Nieuw-Zeeland en dat gaf een enorme boost aan het toerisme van het land. In de trailer zagen we natuurlijk al de eerste beelden die er veelbelovend uitzien, maar goed, dat is natuurlijk een momentopname. Gelukkig kan ik je geruststellen: het ziet er echt prachtig uit.

Sterker nog, ik heb zelden zo’n mooie wereld gezien waarin een serie zich afspeelt. Kosten noch moeite zijn gespaard. Ga het dan ook niet bingen op je telefoon, maar kijk het op je beste televisie. Toch mis ik nog wel die echte Lord of the Rings-sound uit de films en de series, maar dat is puur gebaseerd op nostalgie.

#2 Het begin kan wat onduidelijk zijn

De eerste aflevering is er eentje volgepropt met uitleg en wat er allemaal is gebeurd voorafgaand aan het startpunt. Dat is ook nodig want de serie speelt zich 2.000 jaar af voor de gebeurtenissen in de bekende films. Waar House of the Dragon vijf afleveringen de tijd neemt om het verhaal te introduceren, gaat het bij The Lord of the Rings: The Rings of Power in een moordend tempo.

Wellicht zelfs iets te snel omdat het nog wel wat onduidelijk is. Het had dus net zoals de Game of Thrones-serie wat langer de tijd had mogen nemen. Je doet er daarom goed aan om jezelf eerst wat even in te lezen in waar het nu precies allemaal over gaat.

#3 Groot, groter, grootst

Alles aan deze serie is groot. De wereld is enorm uitgediept (soms zelfs letterlijk) en hetzelfde geldt voor de cast. Er zijn zoveel verschillende personages in zoveel gedaantes. Elven, dwergen, mensen en Harfoots komen allemaal voorbij. Die laatste zijn er speciaal ingestopt als voorlopers van de Hobbits (om toch het gevoel van Lord of the Rings te behouden. Die waren er namelijk nog niet in de verhalen van Tolkien die zich afspeelden voorafgaand aan The Lord of the Rings.

Ondanks dat er zoveel personages zijn, is dat niet storend. Sterker nog, er zit logica in en je leert ze langzaam beter kennen. Het lijkt er dan ook op dat ons een heel avontuur te wachten staat in de serie.

Lord of the Rings The Rings of Power Amazon
Orc, orc, orc, soep eet je met een… (Afbeelding: Amazon/Ben Rothstein)

#4 Het verhaal

In de eerste aflevering ontvouwen er ook langzaam aan wat verhalen. Er lijken dan ook meerdere verhaallijnen dwars door elkaar te lopen. Het is gedurfd, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Je kunt tijdens de serie niet even wat anders doen, of je mist weer wat. Het is voor mij daarom ook nog onduidelijk hoe de verhalen van de personages allemaal samen komen.

Als je er eenmaal inzit wil je gelijk de volgende aflevering kijken. Helaas is het een wekelijkse release, dus je moet wel echt wat geduld hebben. Het geeft in ieder geval genoeg gespreksstof bij het koffiezetapparaat op je werk.

#5 Een fantastische cast

Ik had het hierboven natuurlijk al over de vele personages die in de serie zitten. Veel karakters zijn natuurlijk leuk, maar dan moeten ze wel goed worden ingevuld. De acteurs lijken echter prima gecast en spelen hun rol echt geweldig.

Benieuwd waar Jeroen het allemaal over had met House of the Dragon-maker Ryan J.Condal? Je leest het in het onderstaande artikel:

House of the Dragon: 8 dingen die je volgens de makers moet weten

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Amazon Prime Video

8 Score

Pluspunten

  • Prachtige worldbuilding
  • Goede cast
  • Verschillende verhalen
  • De echte Lord of the Rings-sfeer

Minpunten

  • Nog te onduidelijk en soms te snel (vooral voor nieuwkomers)

Van de duurste serie ooit mag je ook veel verwachten. Amazon Prime Video maakt de verwachtingen waar, al had de serie iets meer tijd mogen nemen om het verhaal duidelijk neer te zetten. Toch kan ik echt niet wachten hoe het avontuur rond de ring verder gaat. Met de immense opbouw en de verschillende personages kan er echt iets mooi worden neergezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen