rmens
rmens Apple 30 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Vanuit New York: Mac mini 2018 preview

De kleinste Mac in het assortiment van Apple heeft na jaren weer aandacht gekregen. Tijdens een special event in de Brooklyn Academy of Music onthulde Apple de Mac mini 2018. Wij zijn aanwezig in New York en konden de nieuwe, kleinste Mac alvast even aanschouwen.

Bekende buitenkant

Aan de buitenkant ziet de Mac mini 2018 er bekend uit. De afmetingen zijn identiek aan die van de Mac mini uit 2014. Wat? 2014? Ja, het is erg lang geleden dat het kleintje uit de Mac line-up aandacht kreeg. De zilveren/aluminium kleur van de Mac mini is vervangen door spacegrijs. Dat is niet voor niets, want de kleinste Mac wordt nu als krachtig apparaat voor professionals gepositioneerd. En van de iMac Pro weten we: spacegrijs is Apple’s kleur voor Pro-Macs.

Mac mini 2018 - 001
Klik/tap voor groter.

Krachtige en (een beetje) modulaire binnenkant

De binnenkant van de nieuwe Mac mini is een stuk interessanter. Bij de vorige vernieuwing werd de Mac mini teruggebracht naar twee cores, maar nu gaat Apple weer voor 4 of 6 cores in een Intel-chip van de achtste generatie (Coffee Lake). Wij zagen hoe de kleinste Mac zonder moeite met een 4- en 6K-project in Final Cut Pro X overweg kon. Apple benadrukte ook dat het RAM-geheugen nog steeds door de gebruiker te vervangen is. Behoefte aan meer RAM zul je voorlopig echter niet hebben. Standaard zit er 8 GB in de kleinste Mac en dit is uitbreidbaar tot maximaal 64 GB.

mac mini 2018 - 002
Klik/tap voor groter.

Een cluster voor ultieme prestaties

Een interessante toepassing die Apple demonstreerde, was het maken van een cluster met Mac mini-computers. De kleine Mac is prima stapelbaar en zo kan er ook een cluster gemaakt worden. Het enige dat op geclusterde mini’s aangesloten hoeft te worden, is stroom en ethernet. Omdat de nieuwe Mac mini een 10Gbit ethernet-poort heeft, kan data razendsnel binnen het cluster uitgewisseld worden.

mac mini 2018 - 003
Klik/tap voor groter.

Apple demonstreerde hoe Compressor (toevoeging Final Cut Pro X) razendsnel video kan converteren door een cluster in te zetten. Ontwikkelaars kunnen echter ook van een cluster gaan profiteren binnen Xcode. Apps compilen wordt met de kracht van meerdere Macs een stuk sneller.

mac mini 2018 - 004
Klik/tap voor groter.

Flexibele allrounder

De rol van de Mac mini is altijd ‘de flexibele allrounder’ geweest die in scenario’s ingezet kan worden waar een iMac of MacBook niet past. De nieuwe uitvoering kan die rol prima vervullen, want Apple heeft een breed pallet aan aansluitingen gehouden. Als PC bij je TV? Geen probleem, want HDMI zit er nog gewoon op. Als NAS? Je kunt via Thunderbolt 3 of USB harde schijven aansluiten. Als professionele desktop? Geen probleem, met spacegrijs kleurt de kleinste Mac prima bij Apple’s toetsenbord, muis en de LG Ultrafine-schermen. Daarvan kun je er maar liefst drie tegelijkertijd aansluiten.

mac mini 2018 - 005
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!