Mac-verkopen dalen, Marktaandeel stijgt

Apple Koen van Tongeren 11 okt 2012
Leestijd: 1 minuut

Het onderzoeksbureau Gartner houdt elk kwartaal de verkoop van PC’s in de Verenigde Staten bij. Inmiddels zijn de cijfers bekend van het afgelopen kwartaal en daar zit goed nieuws voor Apple bij want het marktaandeel van de Mac is gestegen. Dat mag opvallend genoemd worden. Er zijn namelijk minder Macs verkocht.

De cijfers van Gartner laten een continuering zien van een trend die een aantal jaren terug opgekomen is. Computerbouwers zien de verkoop in Westerse landen teruglopen. Bij Apple was dat in het vorige kwartaal 6,1% in de V.S. terwijl andere bedrijven dalingen van 15 tot 33% hebben moeten incasseren. Door de minder sterke daling van Mac-verkopen groeide het Mac-marktaandeel naar 13,6. Daarmee staat Apple op de derde plaats achter Dell (21,4%) en HP (27%).

Lenovo was het enige bedrijf dat tegen de trend in ging. Het Chinese bedrijf verkocht juist 6,1% meer dan in het zelfde kwartaal vorig jaar en kwam daarmee op een vierde plaats met 8,9%.

Een belangrijke reden voor de nog steeds teruglopende computerverkopen is de opkomst van smartphones en tablets. Deze apparaten vervangen steeds meer taken van computers maar worden niet meegerekend in bovengenoemde cijfers. Apple compenseert het teruglopend aantal Mac-verkopen dan ook ruimschoots met de tientallen miljoenen iPads en iPhones die elk kwartaal verkocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen