Apple erkent ellende toetsenbord MacBook Pro: gratis vervanging

Apple rmens 23 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Er is veel te doen om het vlinder­toetsenbord van de 12-inch MacBook en MacBook Pro. De toetsen erg kwetsbaar gebruikers klagen over toetsen die defect raken. Vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen komen. Apple erkent deze problemen nu en vervangt toetsenborden gratis.

Het bedrijf uit Cupertino heeft een reparatieprogramma opgezet. Toetsenborden van de MacBook 12-inch en de 13- of 15-inch MacBook Pro uit 2016 en 2017 worden bij defecten gratis vervangen. Wie eerder door een reparatie heeft betaald, krijgt zijn geld terug.

Gratis vervanging toetsenbord MacBook (Pro)

Volgens Apple vertonen toetsen in uitzonderlijke gevallen een aantal gebreken. Zo worden getypte letters soms onverwacht herhaald of verschijnen geheel niet. Toetsen kunnen ook blijven hangen of inconsistent reageren. Apple vervangt het toetsenbord tot vier jaar nadat de MacBook (Pro) voor het eerst op de markt kwam. Dat brengt ons op de volgende data:

  • MacBook 12-inch (2015): april 2019
  • MacBook 12-inch (2016): april 2020
  • MacBook 12-inch (2017): juni 2021
  • MacBook Pro 13+15-inch (2016): oktober 2020
  • MacBook Pro 13+15-inch (2017): juni 2021

Check van welk jaar je MacBook is kan door op het -menu linksboven te klikken en te kiezen voor Over deze Mac. Vervolgens zie je onder het tabblad Overzicht het bouwjaar van de machine.

Klik/tap voor groter. Afbeelding: iFixit

Om een reparatie uit te laten voeren, neem je contact op met Apple Support. Kies daar voor Mac en vervolgens harwareproblemen. Je kunt daarna een afspraak maken bij een Apple Store in de buurt, of de laptop opsturen voor reparatie. Apple betaalt de verzendkosten. Als er een Apple Premium Reseller zoals Amac, ivizi of Xando in de buurt zit, kun je daar ook heen. Ook onafhankelijke, maar door Apple erkende reparateurs zijn op de hoogte en repareren het toetsenbord kosteloos.

Vlinder­toetsenbord

Apple gebruikt het vlindertoetsenbord sinds 2015 in de 12-inch MacBook en sinds 2016 in de MacBook Pro. Een nieuw mechanisme zorgt ervoor dat het toetsenbord platter is en dus minder ruimte inneemt. Het is echter ook een kwetsbaar mechanisme. Er zijn klachten over toetsen die stopen met reageren of niet betrouwbaar meer werken.

Hoewel de totale schaal van het probleem is onduidelijk is, heeft Apple actie ondernomen. Dat was ook wel nodig, want een een petitie over dit onderwerp werd meer dan 31.000 keer ondertekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen