macOS Ventura 13.3: alle functies en verbeteringen voor je Mac

Apple Jeroen Kraak 28 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Apple heeft naast iOS 16.4 ook de nieuwe macOS Ventura 13.3-update uitgerold. De softwareversie brengt verschillende verbeteringen en functionaliteiten naar je Mac. OMT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je er alles over.

We wisten dankzij de betaversies voor het nieuwe besturingssysteem natuurlijk al een beetje wat we konden verwachten, maar vandaag is het definitief. Iedereen met een ondersteund Mac-apparaat kan de nieuwe update binnenhalen.

De verbeteringen van macOS Ventura 13.3 op je Mac

macOS 13.3 brengt de nodige verbeteringen en functionaliteiten naar je Mac. Zo heb je toegang tot gloednieuwe emoji en nog heel veel meer:

#1 Nieuwe emoji op je Mac

Waarschijnlijk denk je bij emoji vooral aan je WhatsApp- of iMessage-berichten op je iPhone, maar je kunt de symbolen natuurlijk ook gewoon op je Mac gebruiken. In macOS Ventura 13.3 zien we nu dezelfde emoji die gebruikt worden in iOS 16.4 en iPadOS 16.4.

Dat betekent dus dat je verschillende nieuwe hartjes terugvindt en dat er nieuwe dieren zijn zoals een gans en een eland. Deze zijn natuurlijk hartstikke onmisbaar (denken we?).

#2 HomeKit is aangepakt in macOS Ventura 13.3

In macOS Ventura 13.3 is de architectuur van HomeKit weer wat anders. Eerder verdween hij van de iPhone, dus kans dat je hem herkent is groot.

HomeKit set-up met iPhone, Apple Watch en HomePod mini
(Afbeelding: Murat Corlu / Unsplash)

De nieuwe versie moet minder bugs bevatten. Hierdoor moet je dus nog overzichtelijker al jouw slimme apparaten kunnen besturen op jouw Mac.

#3 Rapid Security Response update

Net zoals in iOS 16.4 beta komt ook macOS 13.3 Venture Beta een update voor de Rapid Security Response. Deze lost bugs op zonder dat je een hele update moet installeren.

Gebruikers krijgen nu prompts te zien wanneer de update ervoor zorgt dat apps crashen. Zo kun je de update weer makkelijk verwijderen.

#4 GarageBand krijgt een belangrijke veiligheidsupdate

GarageBand is de gratis software op je Mac waarmee je zelf muziek kunt maken. Nu krijgt het programma een belangrijke veiligheidsupdate.

Waarom die nieuwe Garageband-update belangrijker is dan je denkt

macOS Ventura 13.3 brengt ook deze dingen

Naast de bovenstaande functionaliteiten en verbeteringen zijn er ook nog een aantal kleine aanpassingen die in de macOS Ventura 13.3-update voor de Mac te vinden zijn:

  • Freeform heeft een achtergrondfunctie waarmee je de achtergrond makkelijk uit een afbeelding kunt verwijderen
  • iCloud Share Photo Library-albums detecteren nu dubbele foto’s en video’s en haalt deze automatisch uit je feed
  • Binnen de toegankelijkheidsopties is er een functie die automatisch het beeldscherm dimt zodra een video voorzien is van flitsen of lichteffecten
  • VoiceOver-ondersteuning voor de Weer-app
  • Probleem met Trackpad-gebaren is opgelost
  • Probleem met Ask to buy-functie voor ouders, waarbij het verzoek niet bij de ouders terechtkwam, is opgelost
  • Probleem met VoiceOver binnen de finder is opgelost

Vanaf nu officieel beschikbaar

Nadat er verschillende betaversies verschenen de afgelopen weken, kan nu iedereen met een ondersteunde Mac aan de slag met de software. Om de update binnen te halen ga je naar Systeemvoorkeuren -> Software-update en download je de nieuwe versie.

Vervolgens is het mogelijk om de update direct te installeren of hem in te plannen voor een later moment.

https://www.onemorething.nl/2023/03/ios-16-4-beta-iphone-nieuwe-functies/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen