iOS 16.4: alle functionaliteiten en verbeteringen voor je iPhone

Apple Jeroen Kraak 28 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Apple heeft een nieuwe update klaarstaan voor je iPhone. iOS 16.4 brengt een hoop verbeteringen naar je smartphone, maar voorziet hem ook van nieuwe functionaliteiten. OMT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je er alles over.

Afgelopen weken hebben we al aardig inzicht gekregen in wat de nieuwe softwareversie precies met zich meebrengt. Ontwikkelaars en betatesters konden al enige tijd met de nieuwe update aan de slag.

iOS 16.4: verbeteringen en functionaliteiten naar je iPhone

iOS 16.4 lijkt op het eerste oog misschien geen hele grote update, maar we mogen wel stellen dat de nodige verbeteringen, functionaliteiten en probleemoplossingen het de moeite waard maken. Zo heb je toegang tot Apple Music Classical, krijgt je iPhone een functie die stemmen isoleert en is er een vernieuwde vorm van AppleCare.

#1 Apple Music Classical is eindelijk hier

Apple heeft eindelijk zijn speciale applicatie voor klassieke muziek uitgebracht. Geruchten over de streamingdienst gingen al langer rond en de beta van iOS 16.4 leek zijn komst ook daadwerkelijk te bevestigen. Vanaf vandaag kunnen fans, met een geldig Apple Music-abonnement, genieten van een indrukwekkende collectie.

#2 AppleCare vernieuwd op je iPhone

AppleCare, in Nederland ook bekend als Dekking, krijgt in iOS 16.4 de nodige wijzigingen. Niet alleen zie je daar hoe het zit met de garantie van je iPhone, ook krijg je gekoppelde producten zoals de Apple Watch en AirPods te zien, inclusief een icoontje. Handig, want zo zie je precies hoe het met de garantie van al je producten zit.

Meer informatie over je huidige dekking vinden? Ga op je iPhone naar Instellingen>Algemeen>Info>Dekking om alle informatie te krijgen.

#3 De omslaganimatie is terug in Apple Boeken

Soms zijn het de kleine dingen die het ‘m doen. Apple heeft de animatie aangepast voor het omslaan van een pagina in Apple Boeken. Deze was eerder juist weggehaald. Veel gebruikers mistten deze feature.

#4 5G Standalone

Hoewel iOS 16.4 internationaal wordt uitgerold, zijn niet alle functionaliteiten voor iedereen bruikbaar. Nederlandse consumenten met een iPhone hebben bijvoorbeeld niets aan de wijziging in de 5G Standalone-ondersteuning.

Dit is nog alleen voor de Verenigde Staten en Brazilië. Het is een speciaal netwerk waarop 3GB per seconde wordt gehaald op de iPhone. Laten we hopen dat het snel naar Nederland komt.

#5 Prompts voor de Rapid Security update

Gebruikers krijgen nu prompts als een Rapid Security-update problemen heeft veroorzaakt met apps of het besturingssysteem. Als je zo’n update hebt geïnstalleerd, is het ook weer mogelijk om deze te verwijderen. De prompts helpen je als het systeem merkt dat daardoor een app crasht.

#6 Car Key-ondersteuning verandert

In de nieuwe iOS 16.4 beta wordt Car Key ondersteund voor minder telefoons. Apple lijkt namelijk afscheid te willen nemen van auto’s die geen Ultra Breedband of alleen NFC-technologie hebben. Dat betekent dat de dienst alleen gebruikt kan worden met de iPhone 11 of nieuwere modellen en de Apple Watch Series 6 of later.

Apple Digital CarKey iOS 13.6
(Afbeelding: BMW)

#7 Veranderingen in de Podcasts-app

De opmaak van de Podcasts-app ziet er iets anders uit. Kanalen waar je op geabonneerd bent, verschijnen bovenaan, gevolgd door gratis shows die je regelmatig luistert. Gebruikers kunnen daarop drukken om verschillende afleveringen te zien.

Ook zie je voortaan hoeveel onbeluisterde afleveringen er zijn en hoe recent de laatste aflevering is. Daarnaast zie je ook of er early access zijn. Ook komt Up Next en Browse naar- Apple CarPlay.

#8 Pushberichten in iOS 16.4

Ontwikkelaars kunnen nu pushberichten sturen naar web apps, een functie die we al eerder zagen in Safari 16.1 voor macOS Ventura. Dit gebeurt overigens alleen bij gebruikers die daar toestemming voor geven. In iOS 16 is dit overigens niet alleen het geval voor Safari, ook andere browsers als Chrome kunnen dit doen.

#9 Batterijverbruik van het Always-On-scherm van de iPhone 14 Pro

Een van de nieuwe functies van de iPhone 14 Pro en Pro Max is het Always-On-scherm. De naam zegt het al, je kunt je scherm aan laten staan. Toch heeft het wel een nadeel: het kost je batterij.

iPhone 14 Pro Always On
Altijd aan! (Afbeelding: Apple)

Wil je weten hoeveel precies? iOS 16.4 geeft je daar nu een antwoord op. Je vindt het overzicht gewoon in het batterijmenu. Zo maak je voor jezelf de keuze of je het scherm misschien toch liever uit laat staan als je ‘m niet gebruikt.

#10 iMessage geeft content previews voor Mastadon

Mastadon is natuurlijk de grote concurrent van Twitter. Door al het gedoe bij die laatste stappen steeds meer gebruikers over. Heb je een iPhone en maak je gebruik van de dienst? Dan kun je nu heel makkelijk een bericht delen. iMessage geeft namelijk nu een uitgebreide content preview. Zo zie je meteen wat er in een post staat.

#11 Nieuwe Opdrachten voor het vergrendelscherm

Met Opdrachten, of in het Engels Shortcuts, geef je jouw iPhone specifieke opdrachten. Je kunt nu de opdracht geven om het vergrendelscherm na een bepaalde tijd uit te schakelen. Daarnaast kies je bijvoorbeeld voor een andere manier om je scherm te vergrendelen, in plaats van de zijknop in te drukken.

#12 Crashdetectie wordt verbeterd op de iPhone

Crashdetectie is natuurlijk een zeer fijne feature die we voor het eerst zagen op de iPhone 14 en 14 Pro. Zodra je een ongeluk krijgt, belt jouw telefoon automatisch de hulpdiensten. Toch werkt de iOS-functie niet foutloos.

Crashdetectie iPhone 14
Crashdetectie. (Afbeelding: Apple)

Zo is er de afgelopen maanden regelmatig geklaagd dat crashdetectie niet optimaal werkt. De functie ging bijvoorbeeld af tijdens skiën of een ritje in de achtbaan.

#13 Aankoopbescherming kinderen op de iPhone

Heeft je kind een iPhone? Dan wil je niet dat hij geen aankopen doet zonder toestemming. Het kon eerder voorkomen dat de aankopen niet verschenen op het toestel van de ouders. Dit probleem is nu aangepakt.

#14 Stemisolatie tijdens een telefoongesprek

Het kan natuurlijk behoorlijk irritant zijn als je belt in een omgeving met veel geluid. Mogelijk hoort de ander je niet goed. iOS 16.4 concentreert zich op jouw stem en blokkeert irritante geluiden om je heen. Zo gaan je iPhone-gesprekken nog beter.

#15 Dubbele foto’s in iOS 16.4

Als je meerdere fotoalbums hebt op je iPhone kan het voorkomen dat foto’s dubbel op je toestel staan en dat is natuurlijk zonde, want het houdt schijfruimte bezet. Deze functie verwijderd dubbele kiekjes automatisch in je iCloud.

iPhone foto's
Flink wat foto’s. (Afbeelding: Ron Lach / Pexels)

#16 Flitsende beelden automatisch gedimd op de iPhone

Niet iedereen kan even goed tegen flitsende beelden. In het toegankelijkheidsscherm is nu een oplossing. Je kunt het beeld automatisch dimmen als deze lichtflitsen detecteert. Je zet deze functie aan in de toegankelijkheidsopties.

#17 problemen met Matter-connectie opgelost

Het kan zijn dat een thermostaat die via Matter verbinding maakt met de Woning-app niet goed werkt. Dit probleem wordt nu aangepakt en nu moet alles vlekkeloos werken.

Geen grote maar wel fijne updates in iOS 16.4

Al met al zijn de vernieuwingen in iOS 16.4 niet al te groot, maar toch moeten we een gegeven paard niet in de bek kijken. We zijn vooral benieuwd naar Apple Classical op de iPhone.

Gaat die dienst er dan nu ook echt komen? Wij kijken er alvast naar uit.

Apple Music voor klassieke muziek: waar blijft die veelbesproken app toch?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen