Nerds assemble: 7 sciencefictionseries die je echt een keer wil zien

Films & Series Dennis Mons 27 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Voor nerds, zoals wij, zijn er tientallen vette sciencefictionseries te vinden. Maar welke, eventueel klassieke, nerd-series op bijvoorbeeld Netflix, HBO Max of Amazon Prime moet je echt kijken? WANT-redacteur Dennis Mons zocht het voor je uit.

Als het gaat om sciencefictionseries is er voor ieder wat wils. Star Trek is keihard terug van weggeweest dankzij Picard (we spraken met de cast) en Strange New Worlds. Star Wars viert hoogtij met Andor en The Mandalorian en ook The Peripheral op Prime mag er zijn. Maar welke zijn échte aanraders?

‘Klassieke’ sciencefictionseries op streaming die je moet checken

Qua aanraders wat sciencefictionseries betreft blijft het subjectief. Jouw Dr. Who heb ik nooit gezien. En ik weet ook bar weinig over Babylon 5. Ik stelde dus de vraag op Twitter: wat zijn jouw favoriete nerdy sci-fi-series? Bij dezen een kleine bloemlezing in willekeurige volgorde.

1. Star Trek: The Next Generation

Deze show kan je niet over het hoofd zien. Het is verreweg de populairste Star Trek-serie ooit gemaakt.

Star Trek: The Next Generation is een sciencefiction-tv-serie die zich afspeelt in de 24ste eeuw en volgt de bemanning van het ruimteschip Enterprise-D. Ze verkennen nieuwe werelden in het universum (duh).

Chromecast versterkt dit meesterlijke gratis antwoord op Netflix
Beam me up! (Afbeelding: CBS)

Onder leiding van kapitein Jean-Luc Picard bestaat de bemanning uit commandant William Riker, luitenant-commandant Data en raadgever Deanna Troi. De show volgt hun ontmoetingen met vijandige buitenaardse wezens, gevaarlijke technologieën en morele dilemma’s, terwijl ze de principes van de Verenigde Federatie van Planeten hoog houden.

ST:TNG is zonder enige twijfel de winnaar op deze lijst, wat mij betreft. Ook vanwege het feit dat ze vaak afleveringen hadden op het holodeck die helemaal nergens over gingen. En dat was een verademing.

2. Firefly

Firefly is een serie uit 2002, gecreëerd door Joss Whedon (ja die meneer van Buffy en The Avengers). Het verhaal speelt zich af in de 26ste eeuw en volgt de bemanning van het ruimteschip Serenity, geleid door de voormalige soldaat Malcolm Reynolds.

Samen met zijn bemanning, waaronder zijn second-in-command Zoe, piloot Wash en de mysterieuze River Tam, reizen ze door het heelal als een soort ruimtecowboys en voeren ze verschillende missies uit om te overleven.

De serie combineert sciencefiction met western en draait om thema’s als vrijheid, onafhankelijkheid en de zoektocht naar een thuis.

Waarschuwing: als je aan Firefly begint, ben je verkocht en ben je verdrietig te weten dat er slechts één seizoen van gemaakt is. Tergend.

3. Nerd assemble dankzij de BBC-serie Black Mirror

Mocht je je weleens afvragen of tech wel zo leuk is, dan weet deze serie die vraag te beantwoorden. Niet echt, nee, in deze gevallen.

Black Mirror is een anthologieserie die de donkere kant van technologie en de moderne samenleving laat zien op een manier waar je ongemakkelijk van wordt. Elke aflevering heeft een op zichzelf staand verhaal en speelt zich af in een andere tijd of plaats.

De serie plukt thema’s zoals social media, virtual reality, kunstmatige intelligentie en de impact hiervan op de mensheid. Elk verhaal biedt een verontrustende kijk op de toekomst en de gevolgen van ons huidige gedrag.

Black Mirror laat zien hoe technologie ons kan verbinden, isoleren en uiteindelijk kan beheersen en waarschuwt voor de mogelijke gevaren van onze afhankelijkheid van technologie. De zwarte spiegel, zo u wilt.

Black Mirror Netflix
Alles voor de ‘likes’. (Afbeelding: Netflix)

4. The Mandalorian de beste volgens Star Wars-nerds?

Wat de beste Star Wars-sciencefictionseries ooit betreft, mag zeker Mando niet ontbreken (hoewel fans best weleens bikkelen over het feit dat Andor wellicht beter was).

The Mandalorian speelt zich af na de gebeurtenissen van Return of the Jedi. We checken een eenzame premiejager, bekend als de Mandalorian (Din Djarin), die zijn weg vindt door de buitenste regionen van het universum.

Tijdens zijn reis ontmoet hij een mysterieus kind dat bekend staat als ‘The Child’, of liefkozend Baby Yoda genoemd door de fans (maar hij heet Grogu, oké).

De serie combineert sciencefiction, actie en avontuur, en gaat in op thema’s van familie, loyaliteit en de strijd tussen goed en kwaad in het verre, uitgestrekte universum. Met andere woorden: de perfecte Star Wars-serie.

The Mandalorian, seizoen 3
Een gloednieuw seizoen, nu op Disney+! (Afbeelding: Disney/Lucasfilm)

Fans moeten nog even warmlopen voor het derde seizoen, maar dat komt vast goed…

5. Een absolute klassieker: The X-Files

Wat sciencefictionseries betreft is dit een must-see voor ons nerds. Als je deze nog niet hebt gezien, dan ben ik jaloers. Ik zou hier wederom heerlijk van genieten als ik dit weer voor een eerste keer kan kijken.

The X-Files draait om FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully, die onderzoek doen naar paranormale verschijnselen en onopgeloste mysteries.

Mulder gelooft sterk in buitenaards leven en samenzweringen (I believe!), terwijl Scully sceptisch is en zinnige verklaringen zoekt. Samen onderzoeken ze ongewone zaken zoals ontvoeringen door buitenaardse wezens, bovennatuurlijke verschijnselen en moorden die ogenschijnlijk onverklaarbaar zijn.

De serie combineert sciencefiction, horror en suspense en is bekend om zijn iconische themamuziek, The Truth Is Out There-motto, en de relatie tussen Mulder en Scully. The X-Files heeft een grote invloed gehad op popcultuur en er waren negen seizoenen en twee films.

Overigens niet allemaal sciencefictionseries-aanraders, maar soit.

6. The Twilight Zone: het summum van sciencefictionseries voor nerds

Dit is wellicht de ultieme klassieker voor oude nerds. The Twilight Zone is een rits aan klassieke Amerikaanse sciencefictionseries uit de jaren ’50 en ’60, gecreëerd door Rod Serling. Elke aflevering is een op zichzelf staand verhaal over mysterie, horror, sciencefiction en het bovennatuurlijke. Een beetje zoals Black Mirror dus.

De serie verkent de donkere kanten van de menselijke geest en de onvoorspelbaarheid van het universum. Met bekende afleveringen als To Serve Man en Time Enough at Last, is The Twilight Zone bekend om zijn onverwachte plotwendingen. Het laat je nadenken over de krochten van onze psyche.

Ook deze serie heeft een enorme impact gehad op popcultuur en is verschillende keren nieuw leven ingeblazen (en wederom zeker niet altijd succesvol).

twilight-zone
Bizar en grappig. (Afbeelding: CBS)

7. Battlestar Galactica is sciencefictionseries galore

Er zijn twee verschillende sciencefictionseries gemaakt van Battlestar Galactica: eentje uit de jaren ‘80, en eentje uit de begin jaren ‘00. En die laatste is wat mij betreft de absolute aanrader.

Battlestar Galactica (2003) is een sciencefictionserie over de mensheid op de vlucht voor hun vernietiging door de Cylons, een ras van opstandige robots die door de mensheid zijn gemaakt.

De laatste overlevenden van de mensheid worden geleid door de bemanning van het ruimteschip Galactica, waaronder onder anderen de commandant William Adama en de piloot Kara Thrace.

In de serie volgen we de strijd tegen de Cylons terwijl mensen op zoek zijn naar een nieuwe thuiswereld, en ondertussen moeten ze dealen met conflicten en nogal discutabele democratische beslissingen, verraad en morele dilemma’s.

Battlestar Galactica is een meesterwerk voor nerds als het gaat om sciencefictionseries. Oh en als je denkt dat het personage Starbuck (Kara Thrace) bekend voorkomt? Dat klopt, want actrice Katee Sackhoff speelt ook de rol van Bo-Katan Kryze in The Mandalorian.

En zo is de nerd-cirkel weer rond met mijn aanraders voor sciencefictionseries. Dus mocht je deze nog niet hebben gezien maar je houdt wel van sci-fi, dan heb je genoeg kijkvoer voor een jaar.

Gigantische doorbraak wetenschappers maken Star Wars en Star Trek werkelijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen