Star Trek Picard is grimmig, maar de cast heeft ‘een fijn WhatsApp-groepje’

Pop-Culture Dennis Mons 16 feb 2023
Leestijd: 6 minuten

Het laatste seizoen van Picard is vanaf vandaag op Prime Video te bewonderen en sluit daarmee de trilogie af van de gelijknamige Star Trek-kapitein (inmiddels admiraal) en consorten. WANT-redacteur Dennis Mons kon al zes afleveringen zien én mocht even de ‘oude’ cast van The Next Generation spreken die prominent in deze nieuwe serie aanwezig zijn.

Als je de vraag krijgt: “Wil jij Captain Picard (Patrick Stewart), William Riker (Jonathan Frakes) en Beverly Crusher (Gates McFadden) even spreken voor de serie Picard?” …welk antwoord geef je dan als rechtgeaarde Trekkie? Oh hell yeah! En zo geschiedde. Oh, én ik keek even zes afleveringen van het laatste seizoen van de Star Trek-serie. Maar is het de moeite waard? Ik vermoed dat de meningen daarover sterk gaan verschillen.

Star Trek en Picard hebben een plekje in mijn hart

Vooropgesteld wil ik even nuanceren dat ik niet per se een Trekkie ben. Ik hou vooral van sciencefiction en ben dus ook enorm van Star Wars en allerhande andere futuristische hoepla (Plan 9 is de beste sci-fi-film ooit!) die ik in de loop der tijden heb gekeken.

Toch heeft Star Trek en vooral The Next Generation (TNG) een speciaal plekje in mijn hart. De serie begon in ’87 en ik zat als begin tiener vaak met een bord op schoot geïntrigeerd naar de perikelen van de U.S.S. Enterprise NCC-1701-D en de crew te kijken.

Mijn geluk kon dus niet op toen de serie Picard werd aangekondigd. En toegegeven, de eerste twee seizoenen waren nogal… anders (maar dat vond ik van Discovery ook). Toch zat ik weer met een glimlach te kijken naar het laatste seizoen van Picard. Mopperend met kippenvel, dat wel.

Diepe, donkere ellende

Zonder spoilers weg te geven: het derde seizoen van Picard gaat zeker niet alle kijkers bekoren. Als je vooral fan bent van de heerlijke diplomatiek uit TNG en de ronduit absurde, maar heerlijke ongein van TOS (The Original Series) dan gaat dit niet helemaal lekker vallen bij je.

Picard is zo mogelijk nog grimmiger geworden dan de eerste twee seizoenen en zoals actrice Gates McFadden (Beverly) me vertelde in ons korte gesprek: “Het is wel wat meer J.J. Abrams-stijl.” Dat doet niets af aan het feit dat het verdraaide goed is om de oude crew uit TNG weer terug te zien.

Bekende personages als Geordie LaForge, Data, Worf, Seven of Nine (oef!), Q, maar natuurlijk ook Picard, Number One en Beverly maken allemaal hun opwachting. Daarom voelt het als fan van TNG voor een groot deel als een theekransje, maar dan wel met genadeloze nieuwe aliens, een ietwat nieuwe bad-guy (of in dit geval girl) en een plottwist over een personage dat je best een Han Solo mag noemen.

star trek, picard, seven of nine
Nog steeds (terecht) een crush op Seven (gespeeld door Jeri Ryan). (Afbeelding: CBS)

Babbelen met de oude crew!

Het is een eer en ik val met de deur in huis: los van een paar cameos hier en daar in het verleden is in Picard dus een groot deel van de oude Star Trek-crew terug. Was er een personage die je weer op set zag verschijnen waar je meteen ‘verliefd’ op werd?

Jonathan: “Absoluut de oude Worf! Hij was natuurlijk eerst een hardcore Klingon, maar is in Picard nu meer een ‘water om de stenen heen’-pacifist geworden. Ik vond dat ontzettend slim en perfect gespeeld door onze vriend Michael Dorn.”

Gates: “Ik ben het daar helemaal mee eens, maar ik vond eigenlijk al onze personages intrigerend op een oudere leeftijd. Het straalt een lang leven uit, waarin veel gebeurd is, ook al weten we niet precies wat. Maar ik moet zeggen dat ook de nieuwe cast me intrigeerde. Ik zie ze als The Next Next Generation en iedereen past in het plaatje. Ik vond Todd Stashwick ook zo goed als nieuwe Captain.”

Patrick: “Ik kan me even niets voor de geest halen op commerciële televisie zoals dit. Dat een show weer tot leven wordt geroepen, vele jaren nadat het stopte, maar met alle dezelfde personages. Maar na The Next Generation-serie en de vier films -die eindigde met Nemesis- is de verbinding tussen onszelf nooit verdwenen. En we hebben een behoorlijk lang verleden, toch Jonathan?”

star trek, picard, worf
bIQ’a’ DaH Qovpa’ ghob! (Afbeelding: Paramount)

Jonathan: “Jazeker, sinds 1987, in de aflevering Encounter at Farpoint!”

Patrick: “Ik kan me nog herinneren dat ik zo mijn wantrouwen over je had in het eerste seizoen, haha. Maar bij seizoen twee was de klik tussen ons er zeker. We kregen een ongelofelijke relatie die alleen maar sterker geworden is in de loop der jaren.”

Als je dan weer op een Star Trek-set stapt, voel je dan weer als een kind in een snoepwinkel?

Jonathan: “Ehrm, ik voel me altijd als een kind dus misschien ben ik niet de juiste persoon om die vraag te beantwoorden, haha.”

star trek, picard
The dynamic duo! (Afbeelding: Paramount)

Gates: “Oh ik ook hoor.”

Patrick: “En ik helemaal. Ik wilde in eerste instantie ook helemaal niet ‘Sir Patrick Stewart, de acteur’ zijn. Ik vond dat maar raar. Maar dankzij deze rol kon ik die twee aspecten van mezelf combineren.”

Van lichtzinnig en veel diplomatie naar grimmig in Star Trek Picard

Wat me opviel was dat Picard, en zeker dit laatste seizoen, veel grimmiger is dan we van de luchtigere The Next Generation gewend zijn. Was dat voor jullie even wennen?

Gates: “Het is wel meer de stijl die J.J. Abrams introduceerde dan die we gewend waren in de jaren negentig ja. Maar zo’n beladen verleden past ook wel bij onze leeftijd en alles wat onze personages hebben meegemaakt in de tussentijd.”

picard, star trek,
Van beste stoel naar prutstoel. (Afbeelding: Paramount Pictures)

Patrick: “Ik moest vooral wennen dat ik niet in de stoel van de Captain mocht zitten, haha. Alleen al het hele beeld van mezelf op een andere plek op de brug van een USS-ruimteschip veranderde mijn hele perspectief van wie Captain Picard, of nochtans nu Admiraal Picard, is. Ik hoefde dus niet diep te graven om me te vinden in deze ‘nieuwe versie van mezelf’.”

Dus alles boven alles was Picard vooral een fijne reünie? Geen idee of jullie paden elkaar nog vaak kruisen?

Jonathan: “Oh zoals we al zeiden, het is niet alsof we elkaar even uit het oog waren verloren. Helemaal niet zelfs. We zijn echt een familie. We hebben elkaars bruiloften bijgewoond, en zijn peetouders van elkaars kinderen, en dat al 36 jaar. Er is zelfs een eigen Star Trek WhatsApp-groepje.”

Nog voor ik mijn nummer kon droppen om even toegevoegd te worden in het meest epische Star Trek WhatsApp-groepje ooit, moest ik (terecht) het onderspit delven door iemand van PR. Edoch dank aan Prime om even met deze mensen te spreken.

In de tussentijd ga ik dus Picard bingen op Prime Video, Star Trek: Strange New Worlds nog een keer kijken, Voyager weer een draai geven en TNG checken met een fijn bord macaroni op schoot, zoals vroeger.

Ik geef dus de knappe koppen achter Star Trek alle tijd om The Next Generation Lazy Days te maken. Wanneer alles in de toekomst weer plezant is en ik urenlang kan kijken naar de crew die leutert over het leven onder het genot van een Earl Grey-thee of een rode Chateau Picard (dat laatste is écht ook een ding).

Engage!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen