Waarom die ene Netflix-serie toch zo verdomd populair was vorig jaar

Pop-Culture Wesley Akkerman 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Of je hebt deze populaire Netflix-serie gezien of je hebt er vast mensen over gehoord: Wednesday. De serie is gebaseerd op de Addams Family-franchise en heeft Jenna Ortega in de hoofdrol. Als nieuwe show trok die enorm veel kijkers. In de eerste week zette die een record aantal kijkuren van meer dan 341 miljoen neer.

Wellicht zegt dat aantal je niets. Maar als we er een vergelijking op los laten, krijg je mogelijk een beter beeld. In de eerste veertig dagen na de première trok Wednesday meer kijkers dan HBO’s House of the Dragon. Dat komt voornamelijk doordat de Netflix-hit scoort onder een grote groep (potentiële) kijkers: van jong tot oud.

Netflix had een lekkere hit te pakken

Het succes is onder meer te danken aan social media en Gen Z. Kijkers vonden het heerlijk om de show uit te pluizen op TikTok, bijvoorbeeld. Het dansje dat Wednesday doet in aflevering vier vergaarde ook veel populariteit. Bovendien hadden veel kijkers ook wel iets met de outfits die Jenna Ortega droeg in de veelbekeken serie.

Belangrijker nog was de representatie op het scherm. Omdat de Netflix-serie beschikt over een gemêleerde cast (en dan bedoelen we niet de types, maar de acteurs), scoorde die goed onder zwarte en Latijns-Amerikaanse kijkers. Met de potentie voor queer-romantiek heeft de show daarnaast ruimte voor meer diversiteit.

Wednesday krijgt een tweede seizoen

Jenna Ortega is bovendien zelf onderdeel van de Gen Z-generatie, waardoor ze ook veel jonge kijkers naar zich toetrekt. Die kijken immers tegen haar op en volgen haar carrière misschien al jaren. Die jonge kijkers maken er dan socialmediacontent over, die aanslaat bij andere jonge mensen — en zo krijg je een balletje rollende.

Begin 2023 kondigde Netflix aan dat Wednesday een tweede seizoen krijgt. De grote vraag is dan of de serie dezelfde hoeveelheid kijkers aan zich kan binden. Als het te lang duurt wellicht niet, maar de streamingdienst kan soms rap nieuwe seizoenen uitpompen. Wij kijken er in elk geval – als niet Gen Z – naar uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Samba (DocSend)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen