Interview met Chloë Grace Moretz van The Peripheral: “Ik ben dol op VR-games!”

Pop-Culture Dennis Mons 21 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Sinds gisteren is de nieuwe science fiction-serie The Peripheral te zien op Prime Video. In de serie spelen actrice Chloë Grace Moretz en acteur Jack Reynor de hoofdrollen. WANT-redacteur Dennis Mons gaf ze even een belletje en tot zijn grote genoegen blijken zij nerds en gamers te zijn.

The Peripheral is een intrigerende en spectaculaire science-fiction-serie op Prime Video. Het gaat over Flynne en Burton Fisher; broer en zus die door een obscure organisatie een wel héél ontwikkelde headset moeten testen. Maar hey, het verdient veel knaken, dus waarom ook niet?

The Peripheral is uitstekend mede dankzij Chloë en Jack

De serie (waarvan ik vier afleveringen heb mogen zien) is wat mij betreft nu al een van de tofste van het jaar. Het is een ideale combinatie van Westworld (niet verwonderlijk, de makers werkten hieraan mee), Inception, The Matrix en Ready Player One.

Check de trailer:

Personage Burton Fisher wordt namelijk gevraagd om een VR-set te testen, maar omdat zijn zusje Flynne een veel betere gamer is, duikt zij juist op in dat alternatieve universum, maar wel met het uiterlijk van haar broer.

Al vanaf de eerste aflevering wordt de vraag gesteld: Wie zit achter deze technologie? Waarom is het zo extreem goed, en is het wel VR, of is het wellicht een realiteit die we nog niet beleefd hebben?

Ondertussen hebben Flynne en Burton altijd nog te dealen met dingen in het echte leven in een dorp in het zuiden van Amerika, zoals een happige criminele baas die wil weten hoe de broer en zus snel aan behoorlijk wat geld komen en die daar ook wel een deel van wil (overigens een briljante rol van Louis Herhamals Corbell Picket).

Southern drawl meets sci-fi. Een heerlijke combo.

Vragenuurtje!

Dus ja, ik kon even bellen met Hollywoodsterren Chloë Grace Moretz en Jack Reynor. Chloë is bekend van onder andere Kick-Ass en Let Me In en Jack van onder andere Midsommar en Transformers: Age of Extinction. En ze zijn heerlijke gamergeeks. Dat doet me deugd.

The Peripheral is fantastisch verwarrend. Hadden jullie dat ook bij het lezen van het script?

Chloë: “Als je in deze wereld duikt, geschreven door William Gibson, zie je meteen hoe vergaand het verhaal is. Het leent zich dus echt voor tv, want je hebt acht uur de tijd om dat uit te diepen. Dat kan niet in een film. Het is de eerste keer dat ik tv doe, maar dit personage en dit project wilde ik meteen graag doen.”

Jack: “Eerlijk gezegd hebben we beiden eerst het boek gelezen en toen pas het script. En dat boek gaat ver, en ja, soms is het lastig om precies uit te vogelen wat er gaande is. Gibson doet ook niet zijn best om het publiek alles met de paplepel in te gieten. Dat is voor nieuwkomers best lastig, maar dat is ook de charme.”

Jack, jij speelt binnen The Peripheral (het VR-universum, dus) als Flynn die eruit ziet zoals jij. Heb je wat van Chloë en haar personage overgenomen voor die switch van realiteit naar VR?

Jack: “We hebben daar veel gesprekken over gehad ja. Het gebeurt niet vaak dat je het eigendom van een personage over mag nemen van je collega. Chloë heeft me wat tips gegeven over hoe Flynne zich gedraagt en dat ik daarmee aan de slag kon als háár personage met mijn uiterlijk.”

Peripheral, Jack Reynor
Jack als Burton in The Peripheral. (Afbeelding: Prime Video)

Jullie wandelen in de serie deels rond als avatars. Maar zijn jullie zelf gamers?

Chloë: “Oh ja! Ik ben een enorme gamer. Ik ben opgegroeid met games. VR vind ik ook heel tof en ik kocht de eerste Oculus, die met die kabel en die prikte ik in mijn Alienware-pc. Ik had drie van de eerste games die nogal… oké waren. VR is intens en ja, het beïnvloedt je evenwicht nogal. Maar ik groeide op met vier broers en die waren sterker dan ik, dus ik was echt véél beter in gamen dan hen!

Chloë Grace Moretx, Peripheral
Chloë duikt de diepte in en kicks ass. (Afbeelding: Prime Video)

Wat speel je op dit moment dan?

Chloë: Ik speel op dit moment echt meestal Call of Duty, maar ik vind Cyberpunk ook heel tof.”

En jij, Jack?

Jack: “Ik ben ook zeker een Call of Duty-fan. Het heeft me echt gered in de tijden van de pandemie. Gewoon potjes Warzone spelen met mijn vrienden. Maar daarnaast was ik ook fan van Ghost of Tsushima, Cyberpunk en Elden Ring. Maar die laatste was zwaar.”

Chloë (fluisterend): “Enorm zwaar.”

Toegegeven: pittig potje gamen. (Afbeelding: Bandai Namco)

Jack: “Ik denk dat Chloë en ik een hele brede smaak hebben wat games betreft. We schaffen elke console aan die uitkomt.”

Dus The Peripheral draait om VR, maar dan op een enorme schaal. Denken jullie dat zoiets echt gaat gebeuren nu bijvoorbeeld Meta werkt aan de Metaverse? (Ik denk van niet, overigens.)

Jack: “Potentieel wel. Over de laatste tien jaar maakt technologie zulke grote sprongen. Het is moeilijk in te schatten welke richting we ingaan… Dat laat ik aan William Gibson die The Peripheral heeft geschreven over. Ik weet niet of Metaverse aan gaat slaan.

Ik vind persoonlijk augmented reality interessanter dan virtual reality. Hoe dan ook gaat technologie altijd blijven boeien in de aankomende tien jaar.”

En zo geschiedde een kort maar interessant gesprek met de twee hoofdrolspelers van The Peripheral. Fellow nerds die de serie tot grotere hoogte brengen.

The Peripheral is nu te zien op Prime Video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen