Xiaomi 12T Pro: 5 redenen om de telefoon (niet) te kopen

Tech reviews Jeroen Kraak 21 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Xiaomi is een relatief kleine speler op de Nederlandse smartphonemarkt in Nederland maar wil daarin verandering brengen. Het heeft de Xiaomi 12T Pro uitgebracht die moet concurreren met de grote jongens. Lukt dat?

Xiaomi stampt overal in de wereld winkels uit de grond met allerlei producten. Van computers tot elektrische steppen en van televisies tot robotstofzuigers en zelfs andere beesten. Toch is een van de belangrijkste pijlers van het bedrijf telefoons.

De nieuwe Xiaomi 12T Pro

De twee nieuwste modellen van Xiaomi zijn de 12T en de 12T Pro. Zij moeten de concurrentie aangaan met andere merken waaronder de nieuwe Google Pixel 7. Wij geven je vijf redenen om de telefoon van 799 euro (niet) te kopen

Uiterlijk

Natuurlijk wil Xiaomi een toptelefoon aanbieden voor een goede prijs, maar het had echt wel iets meer geld mogen uitgeven aan het materiaal. Het uiterlijk van de 12T Pro ziet er top uit en oogt als een prima zakelijk toestel. Maar waarom gekozen is voor plastic voor een pittige high-end-telefoon is dan toch weer een raadsel.

Wat bovendien opvalt, is dat het scherm van het toestel Gorilla Glass 5 heeft in plaats van Victus. Iets wat diens voorganger de 11T Pro wel heeft.

Xiaomi 12T Pro
(Afbeelding: WANT)

Scherm

Het scherm van de Xiaomi 12T Pro is zeer degelijk te noemen. Dit is een 6,67-inch AMOLED met 446 ppi. Het is dan ook heerlijk om op de telefoon te streamen. Ik gebruik de telefoon daar regelmatig voor in de trein en daarvoor is hij gewoon goed geschikt.

De helderheid ligt meestal ronde de 500 Nits, maar kan wanneer het nodig is schakelen naar 900 Nits. De kleuren zijn dus super scherp en dat is merkbaar als er veel (dag)licht is. Met 120 Hz-verversingssnelheid ziet het er ook allemaal zeer vloeiend uit.

Prestaties

Ook onder de motorkap is weinig te klagen. De Xiaomi 12T Pro heeft een Snapdragon 8 Plus Gen 1. Het is een van de snelste processoren en dat merk je ook wel. Toch is er een nadeel. Soms is de telefoon wat moeite als het volle bak moet presteren. Deze kan af en toe best warm worden.

En dat is juist wat jammer, aangezien Xiaomi tijdens de presentatie van de telefoon liet weten dat het ook naar de koeling van het toestel heeft gekeken. Dat kan dus nog echt wel iets beter. Als je op de telefoon echter geen zware programma’s en games draait, zul je er echter niet te veel van merken.

Batterij

Over de batterij is weinig te klagen. In de Xiaomi 12T Pro zit een batterij van 5.000 mAh. Daarmee kom ik makkelijk de dag door en zelfs 2 dagen lukt prima als ik niet al te veel naar het scherm koekeloer of muziek op heb staan.

Mocht de accu van de telefoon desondanks toch leeg zijn, dan is die binnen een rap tempo opgeladen. Binnen een half uur was mijn Xiaomi 12T pro weer van 0% naar 100%.

Xiaomi 12T Pro
De 12T Pro in het zilver. (Afbeelding: Xiaomi)

Camera van de Xiaomi 12T Pro

Het trotst is Xiaomi op de camera van de 12T Pro. Het is een van de weinige telefoons met een 200 megapixel camera. Toch zeggen die megapixels niet alles. Natuurlijk is het een leuke feature, maar echt veel ga je die niet gebruiken. Alleen al omdat foto’s en video’s erg veel ruimte kosten.

Er zit wel een andere toffe functie op door al die scherpte. Er is een speciaal programma waarmee je foto’s makkelijk kunt kroppen en uitsneden kunt maken. Zo is het zelfs mogelijk dat je uit een goede foto er twee of drie verschillende uit kunt halen.

Als je de foto’s van de Xiaomi 12T Pro desondanks met andere toestellen vergelijkt, valt het eindresultaat toch wat tegen. Ik gebruik zelf vaak mijn iPhone 13 die toch kwalitatief veel betere kiekjes maakt ondanks veel minder megapixels. Ook hebben we op de redactie recent een Google Pixel 7 Pro in handen gehad, die sowieso betere kwaliteit aflevert.

Desondanks betekent het niet dat foto’s echt slecht zijn, maar het had nog net een iets beter gekund. Vooral als je qua marketing alle pijlen richt op foto’s maken met het toestel.

12T Pro

Xiaomi

8 Score

Pluspunten

  • Fantastisch scherm
  • Sterke prestaties
  • Batterij

Minpunten

  • Camera had beter gemogen
  • Plastic

De Xiaomi 12T Pro is een prima toestel voor een prima prijs. Het kan zich inderdaad meten met toptoestellen en de prijs van 799 euro is zeer redelijk te noemen. Toch hadden de foto's echt nog wel beter gekund. Maar goed, misschien ben ik er juist kritischer op omdat Xiaomi daar zelf maar al te graag naar wijst. Megapixels zeggen niet alles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen