Wordt The Peripheral de Westworld-opvolger in The Matrix-stijl?

Films & Series Dennis Mons 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De serie The Peripheral heeft volgende maand zijn debuut op Amazon Prime Video. En zo het schijnt wordt het een intrigerende combinatie van Westworld, The Matrix en wellicht Inception? WANT-redacteur Dennis Mons is (wederom) enthousiast, maar wat kunnen we verwachten?

Aan aankondigingen en releases van nieuwe sci-fi-series en -films zijn dit jaar geen gebrek. We krijgen over een paar dagen de eerste drie afleveringen van (Star Wars) Andor, weten nu dat er een Blade Runner-serie komt, hebben we For All Mankind gekeken en bleek Obi-Wan twijfelachtig maar intrigerend.

The Peripheral: Westworld in de mixer met The Matrix op Amazon

Nu is ook de eerste volledige trailer van The Peripheral gedropt en ik moet toegeven: ik zit op het puntje van mijn stoel. De serie komt op 21 oktober uit op Amazon en belooft een trippy gebeuren te worden. Het heeft elementen uit Westworld, The Matrix en enigszins zelfs Inception.

Amazon is hoe dan ook met poen aan het strooien. Het is alsof ze dubbeltjes in de Fontana di Trevi in Rome aan het mikken zijn en enigszins hopen op een goede uitkomst. Het is duidelijk dat het enorme bedrijf zich graag wringt tussen concurrentie van HBO Max, Disney+ en zeker ook Netflix. Die fontein wordt dus flink gevuld en de resultaten mogen er zijn.

The Peripheral
Een heerlijke sci-fi-serie om naar uit te kijken? (Afbeelding: Amazon)

Met de serie The Peripheral zal er dus ook wel een flink budget gemoeid zijn. Laten we wel zijn: The Lord of the Rings: The Rings of Power kostte ook slechts 715 miljoen euro, en we vermoeden dat de makers van The Peripheral ook wel over flinke budgetten kan beschikken, al is het alleen al vanwege het feit dat CEO Jeff Bezos zoiets verdient in een maand.

Kan niet slechter dan The Matrix 4

Zoals gezegd oogt The Peripheral op Amazon als een combinatie van Westworld, Inception en The Matrix. Vooral laatstgenoemde doet je twijfelen aan je realiteit. De makers van The Matrix hoopten dat trucje nog een laatste keer te doen met The Matrix Resurrections, maar faalden hopeloos omdat het een persiflage was van zichzelf. Dat ik ooit nog Reloaded en Revolutions hoger had durven zetten dan die film is een godswonder (het Star Wars-effect, A Phantom Menace was wel oké). Toegegeven pluspunt qua The Matrix-sequels: …Monica Bellucci ~ einde relaas.

In The Peripheral speelt de fantastische actrice Chloë Grace Moretz (o.a. Kick-Ass en Let me In) Flynne Fisher die in een nabije toekomst in contact komt met een nieuwe vorm van technologie. Middels een headset belandt ze in een virtuele wereld. In eerste instantie denkt ze dat ze daardoor in een videogame rondloopt, maar metgezellen wijzen haar erop dat het geen fictie is: ze krijgt een kijkje in de toekomst.

Amazon is op dreef

Met de makers van Westworld aan het stuur en de visie van een semi-utopische wereld die (nog niet) echt bestaat heeft Amazon op papier een knaller van een serie handen met The Peripheral. Hoewel Westworld een beetje zijn momentum verloor, zijn vooral de eerste twee seizoenen absolute meesterwerken. Hopelijk is The Peripheral eenzelfde verrasing.

De serie is gebaseerd het boek van William Gibson, die wordt gezien als de vader van het cyberpunkgenre. Mede ook waarom hij de Philip K. Dick Award won: een van de hoogste accolades die je als science fiction-schrijver kan ontvangen. Zijn stijl leunt enorm op verhaalvertelling geleend uit het Japanse manga- en anime-genre.

The Peripheral heeft met andere woorden alles in huis om een ijzersterke serie te worden. Het ziet er weergaloos uit, de schrijver is een meester in zijn kunnen, en de cast is om van te smullen. Even geduld dus nog tot 21 oktober, maar als we wat screeners kunnen lospeuteren bij onze vrienden van Amazon, laten we je snel weten of deze serie de moeite waard is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen