5 dingen die we willen zien in de nieuwe Blade Runner-serie op Amazon

Films & Series Dennis Mons 16 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

De science-fiction franchise Blade Runner krijgt een eigen serie op Amazon. Het speelt zich dertig jaar na Blade Runner 2049 af, maar andere details zijn nog niet bekend. Blade Runner-fan Dennis Mons heeft er zin in, maar is op zijn hoede.

Blade Runner is wat science-fiction betreft een vreemde eend in de bijt. Het eerste deel vond een vaak jong publiek te traag, terwijl een ouder publiek juist niet zat te wachten op die nieuwerwetse nonsens. Ik daarentegen vind ze beide fantastisch. Dan rest de vraag: zit ik op Blade Runner 2099 te wachten? Wil ik het zien, en wát wil ik zien?

Wordt Blade Runner 2099 op Amazon ook een klassieker?

Blade Runner en Blade Runner 2049 zijn cultklassiekers. Hoe je het ook wendt of keert hebben beide films een flinke impact gehad op het bioscooppubliek. Het eerste deel kwam uit in 1982, en werd geregisseerd door Ridley Scott. De film werd geroemd om de acteerprestaties van onder andere Harrison Ford, Sean Young, maar ook zeker door ‘onze’ Rutger Hauer. Wat mij betreft zijn beste rol ooit.

Ook de duistere, neo-noir sfeer van de futuristische stad met vliegende auto’s, ranzige straten en zielloze, grote neonhologrammen maakte dit tot een science fiction-film die ik nog nooit echt eerder had gezien. Daarnaast ging de fantastische soundtrack gemaakt door Vangelis door merg en been: alles aan die film klopte voor me.

(Afbeelding: Warner Bros.)

Blade Runner 2049, met onder andere Ryan Gosling, Ana de Armas, Jared Leto en wederom Harrison Ford volgde in die voetsporen. Toch was die film wat gelikter dankzij de fantastische regie van Denis Villeneuve. En ook dié soundtrack, gemaakt door legenden Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch mag er zijn.

Ver in de toekomst

Volgens hardnekkige geruchten gaat de Blade Runner 2099 van Amazon zich 50 jaar na 2049 afspelen (duh), die op zijn beurt 30 jaar na het eerste deel was. We gaan dus nog verder de toekomst in. Wat hoop ik te zien in de serie?

#1 Een nog duisterdere wereld in Blade Runner 2099

In Blade Runner was onze planeet al naar de knoppen, en was er van steden niet veel over. In 2049 ging dat nog een stap verder. Daar gingen Blade Runners sowieso op elkaar ‘jagen’ dus in een nieuwe serie wordt de scheidslijn tussen mens en androïde waarschijnlijk nog moeilijker te zien.

Blade Runner
Grauw en dystopisch (Afbeelding: Warner Bros.)

#2 Super sci-fi-budgetten dankzij Amazon

Hier hoeven we ons niet echt druk over te maken. Deze serie gaat er fantastisch uitzien. En dat gaat knaken kosten. Neem The Lord of the Rings: The Rings of Power die je nu op Amazon kan kijken; dat heeft het bedrijf een slordige 715 miljoen dollar gekost. Maar het punt is: dat zie je er ook aan af. We verwachten dus geen lullige kwaliteit zoals een serie op Sci-Fi Channel.

Blade Runner
Ana de Arnas en Ryan Gosling in Blade Runner 2049 (Afbeelding: Warner Bros.)

#3 Stiekem een aflevering van Ridley Scott

Ridley Scott is sowieso de producer van Blade Runner 2099. Silka Luisa, die ‘showrunner’ is voor de aankomende dramaserie Shining Girls op Apple TV+, krijgt voor dit project ook de touwtjes in handen. Hoewel regisseurs voor de afleveringen nog niet bekend zijn, hopen we dat Scott er in ieder geval één maakt voor Amazon, om toch even te bewijzen dat ‘ie het zeker nog niet verleerd is.

Ridley Scott Apple TV+
De man achter legendarische projecten (Afbeelding: AFP/Frederic J. Brown)

#4 Oude bekenden in een nieuwe Amazon-serie?

De kans is nihil dat er personages uit de Blade Runner-films voorbij komen, maar stiekem hopen we er toch een beetje op. Tenslotte draait het om androïdes en met een handig stukje schrijfwerk kan je die gewoon terugbrengen (nieuwe versies van oude modellen?). En als Harrison Ford nog een keer terug mag komen, dan mag Ryan Gosling dat verdorie ook!

Blade Runner Ryan Gosling
#SPOILER: Hij speelde een androïde, dus het kan (Afbeelding: Warner Bros.)

#5 Anazon: niet Blade Runner uitmelken! Thanks!

Naar verluidt wordt Bladerunner 2099 een ‘limited series sequel’, maar dat zegt anno 2022 helemaal niets. Het kan heel goed zijn dat tijdens het schieten van de serie de eerste daily’s (beelden) getoond worden aan de stropdassen bij Amazon. En dan is er ineens wél ruimte voor nieuwe seizoenen van Blade Runner 2099. Óf, oh god… zelfs de aankondiging van Blade Runner 2169… Please no.

Kijk ik hier naar uit? Zeker! Maak ik me hier ook zorgen over? Zeer zeker. Hoewel Lord of the Rings: The Rings of Power beter uitpakte dan ik dacht, worden ik nog steeds jeukerig als grote maatschappijen met hun tengels aan geliefde films en series zitten (leest u mee, Disney?).

Maar goed, laat Jeff Bezos zich vooral lekker bezig houden met zijn piemelraket. Gewoon dit werk aan getalenteerde mensen overlaten (die hopelijk wel goed betaald worden en naar de wc mogen). Dan heb ik goede moed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen