Zelfs mensen van Meta gebruiken de Metaverse niet. En terecht!

Apps Dennis Mons 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Met veel bombarie en hoepla heeft Mark ‘Meta’ Zuckerberg de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de Meta Quest Pro VR-bril maar ook de Metaverse deze week getoond. En dat laatste is een groep virtuele werelden waar niemand op zit te wachten. Hieronder valt ook WANT-redacteur Dennis Mons die de obsessie van Zuckerberg ondertussen irritant begint te vinden.

De Metaverse is wederom zo’n buzz word in de techwereld waar iedereen het over heeft. Zuckerberg is in ieder geval verliefd op het concept waarin je rond holt in een virtuele wereld (Second Life anyone?). En met die nieuwe peperdure VR-bril (1.899 euro, hahaha!) zit je er helemaal in. Lekker toegankelijk dus. Gekkies.

Meta-medewerkers versus Metaverse

Het zijn echter niet allemaal flappies, want een flink aantal werknemers van Meta weigeren gebruik te maken van de Metaverse-app. Als je eigen collega’s al zeggen ‘dit zuigt’, dan moet er toch een rode toeter in je hoofd gaan blèren.

meta, Metaverse
Jaaa, ziet er echt uit als een plek waar ik een paar uur wil hangen… (Afbeelding: Meta)

Het punt is namelijk dat de Metaverse er in demo’s geinig uitziet (?), maar is technisch gezien nog wel een zootje. Het schijnt volgens medewerkers nog steeds een buggy gebeuren te zijn en dus als app amper te gebruiken. Ten tweede hebben Meta-werknemers de grootste moeite om uit te leggen wat het nou precies is, én welk doel het dient. Da’s niet best.

In een interne memo van het bedrijf stelt vice president van Meta (Vishal Shah) dat het team in ‘kwaliteit-lockdown’ moeten gaan. Hij vindt dat Meta dan de kwaliteitsverschillen en prestaties van Horizon Worlds in de Metaverse kunnen verbeteren. Wat is Horizon Worlds vraagt u? Waarschijnlijk vroegen zijn werknemers diezelfde vraag, dus Shah voegde nog even toe: “Horizon Worlds is een synchroon social netwerk waar mensen interactieve werelden bouwen.”

Ik ben er niet veel wijzer van geworden…

Maar goed: ik vind het hilarisch dat Meta de boodschap niet over weet te brengen aan de mensen die Horizon Worlds in de Metaverse bouwen. En daarnaast weigeren ze er dus te gaan hangen, mede vanwege de knullige graphics en bugs. Shah heeft daar trouwens een stokje voor gestoken, want iedereen is nu verplicht daar eens per week rond te banjeren. Wat zullen ze een lol hebben tijdens werktijd.

Vaag en stom

Ik ben dus in ieder geval niet de enige die helemaal niets snapt van dit gebeuren. Apple-baas Tim Cook vindt het ook maar vaag. Hij denkt dat mensen niet eens de Metaverse kunnen definiëren, laat staan er langere periodes in willen begeven. Ook David Limp van Amazon ziet er geen heil in. “Als je een paar honderd mensen vraagt wat het is, krijg je 205 verschillende antwoorden.”

Hoe dan ook; Zuckerberg is als een klein kind het project aan het pushen, tot grote ergernis van zijn aandeelhouders (de waarde van de Meta-aandelen kelderde mede door dit project). En nee, ik sluit niet uit dat een immersive virtuele wereld uitgesloten is zoals in Ready Player One, maar niet met dit soort stomme poppetjes en een bril van 1.800 euro in de Metaverse. Even geduld tot de goede shizzle… van Apple?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen