Samsung Galaxy Z Flip 4-review: een intrigerend sexy beestje

Tech reviews Dennis Mons 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Samsung heeft onlangs twee nieuwe opvouwbare vlaggenschepen uitgebracht: de Galaxy Z Fold 4 en de Z Flip 4. En met die laatste is WANT-redacteur Dennis Mons mee aan de slag gegaan.

Opvouwbare telefoons zijn niet nieuw. Sterker nog: ‘vroegah’ was het zelfs het streven van fabrikanten als Sony-Ericsson, Motorola en Nokia om de telefoons zo compact mogelijk te maken. Oh, hoe zijn de tijden veranderd.

Samsung Galaxy Z Flip 4 is toch echt een ander beestje

De ‘flip phones’ hebben voor mij dus een enorme nostalgische waarde. Zo was ik ooit in bezit van de Sony CMD-Z5 en de heerlijk dunne, futuristische Motorola Razr V3. En dat stoer open flippen van die toestellen zorgde ervoor dat je eruit zag als een eindbaas.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Flippin’ cool (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dát doet de Galaxy Z Flip 4 nu dus nog eens dunnetjes over, maar om iets andere redenen. Natuurlijk vouwt ook dit toestel, maar wanneer opengeklapt toont het niet een toetsenbord, maar een enorm 6’7”-scherm met een verversing van 120Hz.

En met het strakke ontwerp ga je gegarandeerd wat looks krijgen als je even een belletje doet, een YouTube-filmpje kijkt of game speelt op feesten en partijen.

Heerlijk ontwerp

Dus bij dezen: ik ben sowieso verliefd op het ontwerp van de Flip 4. Het is een elegant toestel (in mijn geval schattig en mooi paars), met aluminium randen. Hij voelt dan ook prettig in de hand, zowel open als dicht, en is echt een premium smartphone. Dat mag ook wel want het instapmodel kost je meer dan 1.000 euro.

Dus een van de kopzorgen die mensen terecht hebben: gaat dat scharnier niet snel kaduuk? Volgens Samsung niet. Het bedrijf stelt dat je 200.000 keer open en dicht kan klappen.

Zo voelt dat ook. Het scharnier is soepel, maar voelt ook stug genoeg om je telefoon bijvoorbeeld neer te zetten om een video te checken of te beeldbellen, zonder dat hij omvalt of dichtklapt.

Samsung Galaxy Z Flip 4
Opengeklapt staat netjes (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ook werd me veel gevraagd of ‘De Vouw’ in het scherm niet irritant is. Mijn antwoord, helemaal niet. Natuurlijk is het zichtbaar, maar als je recht voor je scherm zit, valt het weinig op. Alleen van de zijkanten is het wellicht een beetje een issue. Maar met een heldere video went enige vertoon van ‘De Vouw’ sowieso snel en zie je hem amper.

Naast het sowieso indrukwekkende scherm is er nog de Cover Display dat zeer veelzijdig is. Niet alleen zie je er notificaties op, je bedient er ook veel functies mee, zoals het inschakelen van je camera, een voice-memo opnemen of in je quick-settings duiken.

Samsung’s ronkende motor

Maar los van dat gemak zijn de specificaties óók heel belangrijk. Zo is de camera bijzonder indrukwekkend. Die laat (naar verluidt) 65% meer licht binnen dan de voorganger. Toch laat het wat steken vallen in vergelijking met de Samsung Galaxy S22 (die bijvoorbeeld 10x optische zoom heeft).

Die laatstgenoemde heeft dan ook een 128MP-camera, en de Flip 4 ‘slechts’ 12MP (maar megapixels zeggen niet altijd alles aangezien software veel van de berekeningen doet).

Samsung Galaxy Z Flip 4
“Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo?” (Wat een sexy model) (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maar het grootste voordeel is echter dat je heel makkelijk selfie-foto’s en -video’s maakt met de hoofdcamera aangezien de telefoon gesloten kan blijven. Met een simpele druk op de knop krijg je jezelf te zien zodat je altijd weet of je goed in beeld staat. Met andere woorden: misschien wel de meest ideale selfie-smartphone tot nu toe.

Al met al ben ik niet 100% volledig lovend over de Samsung Galaxy Flip Z 4. Máár, en hier is de twist: ik ben er wel verliefd op geworden. Er is een funfactor in dit toestel dat vrijwel ongeëvenaard is. Het is en blijft een fijn gevoel om in een trein zoiets uit je zak te toveren terwijl iedereen op zijn laffe, doorsnee chocoladereep zit te rammelen.

Er is een nadeel; de startprijs van de Samsung Galaxy Flip 4 is dus wel 1.009 euro. Da’s stevig, maar niet bizar vergeleken met andere sexy en bizarre smartphones (en hier krijg je sowieso gratisch en voor nietsch Samsung Galaxy Buds 2 Pro van 229 euro cadeau… sweet deal).

Samsung Galaxy Zo Flip 4

Samsung

8.5 Score

Pluspunten

  • Bijzonder sexy en elegant
  • Uitstekende specificaties
  • Klein van formaat
  • Stevig en betrouwbaar
  • Nuttig tweede, interactief schermpje

Minpunten

  • Prijzig
  • Camera is goed, maar laat te wensen over
  • Even snel spieken naar een vol bericht is lastig zonder de telefoon te openen

In alle eerlijkheid is de Samsung Galaxy Z Flip 4 niet aan iedereen aan te raden. Maar als je niet als een professionele fotograaf wilt rondhollen met je smartphone maar juist extra wilt cool zijn met een tikje flair en elegance (en nog steeds mooie foto's neemt) dan is dit een prachtig, stevige, betrouwbare smartphone die mensen laat omkijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen