Magistraal apparaat mariniers zet lucht direct om tot drinkwater

Wetenschap Sam Dille 25 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Het leger kan een hele dag marcheren wel op zijn buik schrijven, als mariniers niet genoeg drinkwater hebben. Om ervoor te zorgen dat troepen altijd en overal kunnen drinken, heeft het Amerikaanse Corps Mariniers dit jaar een nieuwe machine getest. Die kan drinkwater uit de lucht halen!

De wondermachine heeft een lange naam, namelijk de Atmospheric Portable-water Sustainment Unit (APSU). Het apparaat kan in combinatie met een waterzuiveringssysteem meer dan 15 jerrycans per dag vullen. Genoeg water voor een hele ploeg mariniers.

Mariniers halen water uit de lucht: zo zit dat

Volgens Kapitein Sean Conderman is de machine een mix van een luchtontvochtiger en een luchtreiniger. Het zuivert vocht uit de lucht, zonder direct contact met een waterbron. De mariniers kunnen hem op elk voertuig monteren en daarom overal mee naartoe nemen. Conderman denkt dat het apparaat ideaal is in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, maar relatief weinig waterbronnen.

de Atmospheric Portable-water Sustainment Unit (APSU)
Het magistrale apparaat. (Afbeelding: Patrick King/U.S. Marine Corps)

Het vocht dat de APSU verzamelt is nog niet drinkbaar. Daarom is het apparaat gekoppeld aan het Lightweight Water Purification System. Oftewel, een waterzuiveringssysteem. Deze reinigt het water en maakt het drinkbaar. Het systeem reinigt in een dag 15 tot 20 liter drinkwater. Omdat de mariniers 3 tot 4,5 liter per dag moeten drinken kan het ongeveer 13 mannen van genoeg water voorzien.

Waarom deze uitvinding zo belangrijk is

De mariniers zijn enorm blij met de APSU. Eeuwenlang is een van de grootste uitdagingen van het leger het vinden van eten en drinken. Een corps heeft een enorm beperkte opbergruimte. Het al dan niet vinden van drinkwater kan zelfs gevolgen hebben voor de prestaties van mariniers. Het komt vaak voor dat gevechten worden geleid door mariniers die wanhopig op zoek zijn naar water voordat hun voorraad opraakt. Gelukkig kunnen ze nu met genoeg water bij de hand de hele dag actief blijven. Zolang ze toegang hebben tot stroom natuurlijk…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen