Marvel heeft met reïncarnatie Hitler controversiele superschurk te pakken

Films & Series Jeroen Kraak 2 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Heel veel Marvel-schurken hebben we nog nooit op het witte doek gezien. En ja, daar zijn soms heel goede redenen voor. Een van hen is Hate-Monger. Een reïncarnatie van…Hitler?

Eerder vertelde ik je al over Goddess, een Marvel-schurk die we niet snel op het witte doek verwachten. Mijn collega Mark heeft erover een TikTok gemaakt, en gebruiker DalSpin kwam met een goede suggestie: Hate-Monger. Maar wat is er nu precies zo controversieel aan dat karakter?

Marvel heeft een reïncarnatie van Hitler in de comics

Marvel comics spelen regelmatig in op echte gebeurtenissen in de geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog is daarop geen uitzondering. Hitler werd in strips gedood door superheld Human Torch en zijn sidekick Toro. Echter was er in die tijd volgens de comics ook een kloonprogramma aan de gang door dokter Zola, die de toestemming van Hitler had. Uit die klonen ontstonden de schurken Nazi-X en Hate-Monger. Om precies te zijn kwam deze schurk voor het eerst voor in een comic in 1963.

Hate-Monger heeft als wapen een zogenaamde haatstraal. Zelf wakkerde hij onverdraagzaamheid aan onder Amerikaanse burgers tegen minderheden. Ondertussen richtten zijn handlangers ook onrust aan in Zuid-Amerika. Uiteindelijk riep Nick Fury de hulp van de Fantastic Four in om hem te verslaan. Pas toen ze het masker van Hate-Monger afdeden, wisten ze dat het om Adolf Hitler ging.

Hate-Monger Marvel controversiële superschurk Hitler.
Hate-Monger in gevecht met Captain America in een Marvel-comic. (Afbeelding: Marvel Fandom)

Hate-Monger bleek echter niet dood en zijn geest werd naar een ander lichaam gebracht. Later in het verhaal kwam ook SHIELD eraan te pas. Hij ging nog een paar keer dood en kwam weer in andere gedaantes terug. Ook namen andere bekende Marvel-helden het tegen hem op, zoals Captain America, The Winter Soldier en The Punisher.

Hate-Monger bestaat nog steeds

Hate-Monger kwam nog voor in een strip in september 2011, maar werd toen gedood door Black Panther. In oktober 2011 was er ook nog een rolletje voor hem weggelegd in een Captain America-strip in september 2021. Hoewel zijn fysieke vorm werd gedood, is zijn niet-menselijke vorm nog steeds intact en kan die dus nog altijd terugkomen. Het is dus een donkere geschiedenis die zich kan blijven herhalen, iets wat ook als een metafoor kan worden gezien.

@wantnl

Marvel heeft een schurk in de collectie waar Disney een beetje bang voor is 😳 #disney #marvel #goddess #marvelstudios #marvelcomics

♬ origineel geluid – WANT

Hoewel Hitler en de nazi’s weer vaker in films verschijnen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Disney deze Marvel-schurk in films en series zal laten figureren. Het is niet echt een onderwerp waar Disney zich aan wil wagen. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog lijkt een stap te ver, maar ook omdat Hate-Monger een racistisch karakter is dat haat opriep tegen minderheden, precies wat de naam Hate-Monger betekent.

Daarnaast is ook het kostuum van Hate-Monger vrij controversieel, vooral de puntmuts lijkt veel op die van de KKK. Hoewel hij nog recent voorkwam in strips, lijkt het dus onwaarschijnlijk dat hij echt in een Marvel-film zal verschijnen.

Waarom Marvel-fans extra moeten genieten van dat tweede Loki-seizoen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen