De grootste fouten die Microsoft Word-gebruikers maken

Apps Sam Dille 16 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Het opstellen van een document in Microsoft Word is soms een groot drama. Geen zorgen: met een paar kleine aanpassingen, kun je al een groot verschil maken.

Het werken met Microsoft Word is net als het leren rijden: zonder dat je het doorhebt, kun je een aantal slechte gewoontes ontwikkelen. Deze gewoontes maken het schrijven van een Word-document vaak ingewikkelder en tijdrovender dan nodig is.

Tijd om daar verandering in te brengen. Wij hebben de grootste fouten die je als Word-gebruiker kunt maken op een rij gezet, met een passende oplossing.

De grootste fouten die je als Microsoft Word-gebruiker kunt maken

Fouten maken in Microsoft Word kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar met deze tips verklein je dat risico aanzienlijk. Hier komen ze.

#1 Handmatig vetgedrukte koppen maken

Misschien ben je gewend om een tekst te selecteren en op Ctrl+B te drukken om een kop vet te maken. Maar buiten dat het onnodig veel tijd kost, kan het ook zorgen voor opmaakproblemen. Gebruik in plaats daarvan de groep ‘Stijlen’ op het tabblad ‘Start’. Zet de cursor ergens in de koptekst en kies een geschikte kopstijl voor het document.

De kopstijlen in Word zorgen ervoor dat je kop automatisch verbonden is met de tekst die erop volgt. Dit betekent dat je kop nooit aan het einde van een pagina zal verspringen. Dat is handig, want zo blijft alles netjes bij elkaar.

Microsoft Word: de grootste fouten die je kunt maken
WordArt (Afbeelding: Figma/Grisha)

#2 Meerdere lettertypen gebruiken in Microsoft Word

Het gebruiken van meerdere lettertypen in Microsoft Word is vast een leuke manier om verschillende stijlen uit te proberen. Toch maakt het je document heel rommelig, waardoor je tekst minder geloofwaardig overkomt.

Natuurlijk kun je verschillende lettergroottes gebruiken voor koppen, belangrijke woorden vet of cursief maken, of de letterkleur veranderen. Maar doe dit allemaal met hetzelfde basislettertype.

#3 Op enter drukken om naar een nieuwe pagina te gaan

Dit is simpel: druk niet telkens op Enter om naar de volgende pagina van je document te gaan. Als je later nog tekst toevoegt, kan de extra ruimte midden op een pagina tussen twee alinea’s terechtkomen.

Ga in plaats daarvan naar het tabblad ‘Indeling’, klik op ‘Eindmarkeringen’ en kies het type dat je nodig hebt.

#4 De spatiebalk gebruiken om alinea’s te laten inspringen

Als je de eerste regel van elke alinea wilt laten inspringen op Microsoft Word, gebruik dan niet de spatiebalk, want dat zorgt voor onregelmatige inspringingen. Gebruik in plaats daarvan de alineastijl. Ga naar het tabblad ‘Start’ en druk op het kleine pijltje rechtsonder naast ‘Alinea’.

Onder de sectie ‘Inspringing’, kies je bij ‘Speciaal’ voor ‘Eerste regel’ en stel je de gewenste inspringingsafstand in. Klik op ‘OK’ en je ziet dat de eerste regel van elke alinea in die stijl netjes is ingesprongen.

#5 WordArt gebruiken

Gebruik WordArt niet als je jouw document professioneel wilt houden, want het ziet er al snel afgrijselijk uit. En het kan er ook nog voor zorgen dat je omliggende tekst verspringt. Wil je een strak en netjes Word-document, vermijd WordArt dan helemaal. Wil je het toch gebruiken, doe het dan zo min mogelijk.

Microsoft Copilot vs. ChatGPT: welke ai-chatbot past bij jou?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen