Met deze tien apps kun je perfect inspiratie voor muziek opdoen

Apps Rutger Houweling 5 nov 2014
Leestijd: 8 minuten

De afgelopen jaren zijn er steeds meer manieren gekomen om muziek te vinden die bij jou past. Je wilt niet alleen de muziek vinden die al weken je hoofd zit, maar ook nieuwe nummers die je misschien wel vet vindt. Als je een paar jaar geleden met een nummer in je hoofd zat waren er niet zoveel opties. Waarschijnlijk typte je alle tekst die je nog kon herinneren direct in Google in de hoop dat die de titel wel wist. Voor het zoeken van muziek zijn de laatste jaren ontzettend veel websites en apps ontwikkeld. Maar ze doen allemaal iets anders en je wilt natuurlijk een app hebben die binnen z’n categorie het beste is. Wij hebben tien apps gevonden die jou kunnen helpen om de vetste nummers te vinden. De één is niet persé beter dan de ander, maar ze bieden bijna allemaal wel iets anders.

Soundwave

Luister jij veel naar de muziekspeler die al op je phone zit? Of misschien apps als Spotify of Rdio? Je kunt alle muziek die je op deze manieren luistert delen met je vrienden. Soundwave geeft alle muziek die jij en je vrienden luisteren overzichtelijk naast elkaar met de albumillustratie erbij. Zodra je op een nummer drukt krijg je de geschiedenis te zien van wie er allemaal naar het nummer heeft geluisterd. Zo kun je mensen vinden met dezelfde muzieksmaak en kijken of zij naar nummers luisteren die jij ook vet vindt. De app laat je steeds de meest recent geluisterde nummers van je vrienden zien. Zodra je op het nummer drukt kun je naar een preview luisteren van 30 seconden. Je kunt het nummer of verwante nummers via deze app ook vanuit Youtube of Soundcloud zoeken. Vind je de muziek te gek? Dan kun je het ook gratis of betaald downloaden. De iOS-versie van de app laat je zelfs afspeellijsten samenstellen. Deze app is hier gratis beschikbaar voor Android en iOS.

 

Shazam

Deze app ken je waarschijnlijk allang, maar kan niet ontbreken in dit rijtje. Dit is één van de populairste apps als het gaat om het vinden van muziek. Shazam luistert naar de muziek die op de achtergrond speelt en laat je vervolgens zien hoe het nummer heet, van welke artiest het is en van welk album. Shazam heeft vrij weinig last van geluiden die door de muziek heen spelen. Zo kan-ie ook de muziek vinden in bijvoorbeeld films, een winkel of in de kroeg. Als Shazam een nummer hebt gevonden kun je ‘m vervolgens luisteren via Youtube, Rdio of Spotify. Ook kun je het nummer kopen via iTunes of Amazon. En als je meer over de artiest wilt weten laat Shazam ook z’n volledige biografie zien. Shazam zou voor iOS geïntegreerd zijn met Siri, maar wij hebben het getest en dit werkt nog niet goed. Als je Shazam wilt gebruiken raden wij aan om hier de app te downloaden voor Android of iOS. Dit is een gratis versie, maar je kunt ook de betaalde versie downloaden van 5,99 euro.

 

Indie Shuffle

Deze app is gemaakt voor de populaire Indie Music Blog. Zij shufflen muziek van verschillende artiesten en verschillende genres. Dit zijn niet allemaal nummers die net uit zijn gekomen. Hierdoor kun je ook oude nummers tegenkomen die je misschien nooit hebt gehoord. Het aanbod van Indie Shuffle is gigantisch en dat gevoel wordt versterkt doordat er ook veel oudere nummers tussen zitten. De Indie Shuffle-app maakt verbinding met Soundcloud en stelt hier speellijsten uit samen. Je kunt ook zoeken binnen de categorieën van Soundcloud. Maar de app zoekt niet naar nieuwe nummers vanuit de muziek die jij al hebt toegevoegd. Je kunt wel muziek die je vet vindt in een lijst met Favorieten zetten. De bedoeling van deze app is dat je niet alleen naar muziek luistert binnen één vast genre. Er zijn genoeg andere nummers die jij vet kunt vinden, maar die hoor je simpelweg nooit omdat ze ergens anders zijn ingedeeld. Wil jij op ontdekkingstocht met de Indie Shuffle-app? Download ‘m hier gratis voor Android en hier voor iOS.

 

Sonarflow

Wil jij meer muziek vinden gebaseerd op de nummers waar jij al naar luistert? Dan moet je Sonarflow downloaden. Deze app is ontzettend visueel, waardoor het nog leuk wordt om te zoeken ook. Dit zoeken doe je niet door namen van nummers of artiesten in te typen. De app zet zelf suggesties op een random plek op je beeldscherm. Zodra jij er eentje tussen ziet die wel interessant lijkt hoef je er alleen op te drukken. Sonarflow heeft ook de Discovery Mode. Hierbij scant-ie de muziek die al op je toestel staat en geeft aan de hand daarvan suggesties. Als jij bijvoorbeeld Justin Bieber op je phone hebt staan krijg je waarschijnlijk suggesties voor de nummers van Nicki Minaj. Je kunt via de app ook muziek luisteren van 7digital en Last.fm, deze sturen zelfs alle informatie over het nummer door. Wil je zien welke suggesties de app bij jouw muziekverzameling geeft? Download de app hier gratis voor Android. Er bestaat ook een iOS versie, maar die is helaas niet beschikbaar in Nederland.

 

Rormix

Deze app geeft jou alle vergelijkbare nummers en artiesten zodra jij een zoekopdracht geeft. Als jij bijvoorbeeld zoekt op de band Neon Trees zul je ook suggesties krijgen voor een band zoals The Black Keys. De resultaten die je te zien krijgt na een zoekopdracht zijn uitgezocht door het team achter Rormix. In de nabije toekomst wil de app ook tickets en merchandise gaan verkopen. Deze verschijnt dan op het moment dat je een artiest hebt geselecteerd. Vind jij Rormix ideaal? Download de app hier gratis voor Android en hier voor iOS.

 

Earbits

Earbits is een app waarmee je gratis muziek kunt streamen. Wie betaald dat dan? De muziek wordt direct aangeboden vanuit de platenlabels, artiesten of de promotors. Hierdoor is de app een ideaal promotiemiddel en voor ons een manier om gratis muziek te luisteren. Je zult vast denken dat het aanbod dan tegenvalt, maar dat valt mee. Aangesloten bij deze app zijn 630 labels, 12.000 artiesten en 380 muziekzenders. Ook het team van deze app selecteert de artiesten zelf. Je zult dus ook niet alle grote namen tegenkomen, zoals de Rolling Stones. Maar er blijven gelukkig nog zat goede artiesten over. De app biedt niet alleen muziek, maar je kunt hier ook merchandise kopen, informatie over de artiest bekijken inclusief afbeeldingen en nog meer. Earbits is gratis en hier te downloaden voor Android en iOS.

 

Discovr

Deze app heeft best veel weg van Twitter. Dit betekent niet dat je op artiesten kunt reageren in minder dan 140 karakters. Doordat jij mensen gaat volgen maak je interactieve verbindingen met andere mensen of artiesten. Hierdoor kun je bijhouden wat een artiest doet, maar ook wat de artiest zelf bijhoudt, zoals andere artiesten. De Discovr-app houdt je op de hoogte van de laatste nummers, foto’s en videos die een artiest heeft uitgebracht. Je kunt in deze app vervolgens de nummers luisteren vanuit Spotify, Rdio, Deezer, SoundCloud of YouTube. Hierdoor heb je altijd alle muziek en informatie over de artiest in de buurt. Discovr is alleen beschikbaar voor iOS en is hier te downloaden voor 3,59 euro.

 

Shuffler.fm

Deze app is een soort verzamelplaats van de content van bekende muziekblogs. Al deze content wordt bij elkaar geplaatst en weergegeven in een overzichtelijk tegelpatroon. Zo doe je snel inspiratie op vanuit verschillende muzieksoorten en verschillende stijlen. De app zelf biedt geen extra content, maar je kunt wel de extra content van de blogs bekijken. Zo kun je via de app de Youtubevideo van het nummer bekijken en je kunt de tekst lezen die de blog bij het nummer heeft geschreven. Deze content is er alleen als de blog het dus zelf heeft geplaatst. Shuffler.fm is alleen te downloaden voor iOS. Je kunt ‘m hier gratis downloaden.

 

Whosampled

Deze app beantwoordt één van de meest frustrerende vragen als het gaat om muziek; “Waar ken ik dit nummer ook alweer van?” Dit doet-ie door nummers te vergelijken. Zo kun je een titel opzoeken en dan vertelt de app welke andere nummers of remixes hier op lijken. Je kunt ‘m ook je hele muziekbibliotheek laten scannen. De app laat je dan zien wie er een cover of remix van een nummer heeft gemaakt. Vervolgens kun je de nummers met Whosampled vergelijken, door ze na elkaar af te spelen met Vevo of Youtube. Zo hoor je snel genoeg welke versie jij het mooist vindt en deze kun je dan direct kopen vanuit iTunes. Ook deze app is alleen voor iOS en het is niet bekend of er een Android versie komt. Is Whosampled de app waar jij naar zoekt? Download ‘m hier voor 2,69 euro.

 

Songkick

De Songkick-app laat je geen inspiratie opdoen voor nieuwe nummers of te gekke artiesten. In plaats daarvan geeft-ie je alle informatie die je zou willen weten over artiesten waar je al naar luistert. De app scant dus je muziekbibliotheek en vanaf dat moment werkt-ie op de achtergrond. Zodra een artiest ergens gaat optreden ben jij de eerste die dat weet. Dit doet-ie aan de hand van een pop-up of een e-mail. Een mooie toevoeging voor deze app zou zijn dat je de tickets voor dat optreden gelijk kunt kopen. Dit is nu nog niet het geval. Maar aangezien je wel de naam van de locatie weet is de ticket zoeken een kleine moeite. De Songkick app is hier gratis te downloaden voor Android en iOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen