De Warblr-app herkent de vogels in jouw omgeving aan hun gefluit

Tech Rutger Houweling 2 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Ga jij in je vrije tijd vaak lekker wandelen in de natuur? Dan zul je het vast leuk vinden als jij wordt vergezeld door het gezang van vogels. En als je een echte liefhebber bent wil je vast ook weten welke vogels je hoort. Dit kan vanaf de lente in 2015 met een app voor iOS en Android. Florence Wilkinson wilde iets bedenken om mensen op een andere manier te betrekken bij de natuur. Als mensen op deze manier meer over vogels te weten krijgen zullen ze misschien ook meer rekening houden met hun leefgebied. Maar het laten werken van stemherkenning op een app schijnt nogal een academische uitdaging te zijn. En dan zeker als het over de stemmen van vogels gaat. Toch kun je dit binnenkort doen met de Warblr-app.

 
Om de app te maken is ze samen met Dan aan de slag gegaan. Hij is wetenschapper aan de Queen Mary University in London. Daar werkt hij aan een project van vijf jaar om de stemmen van vogels te kunnen herkennen. Volgens Dan is het een uitdaging, maar zeker mogelijk. De app kan nu al een redelijk aantal vogels herkennen, maar de database moet nog veel verder worden uitgebreid. Zo willen ze binnenkort ook een Amerikaanse versie uitbrengen, maar daar heb je allemaal andere vogelsoorten. De app werkt tot nu toe redelijk simpel. Als je een vogel hoort druk je net als bij de populaire app Shazam op de record-knop. De app neemt vervolgens een geluidsfragment op en geeft je een lijst met vogels. De meest waarschijnlijke hits verschijnen in de top drie. Deze top drie van vogels geven ze weer omdat er vaak meer vogels te horen zijn in één geluidsopname.

De Warblr-app is verder niet alleen voor jou handig. Jij kunt zien welke vogel hoort, maar vervolgens registreert de app dat ook. Zo kan er op een kaart worden weergegeven in welke gebieden bepaalde vogels het meeste voorkomen. Deze informatie is vervolgens weer gratis beschikbaar voor iedereen met de app. Als binnenkort dus alle natuurliefhebbers deze app op zak hebben kunnen we een perfect overzicht maken van de vogels in ons land. Helaas is het nu nog niet mogelijk aangezien Florence en Dan nog bezig zijn met de ontwikkeling. De software moet nog iets worden aangescherpt en er zijn nog ontzettend veel vogels die in het systeem moeten worden opgenomen. Daarom vragen zij jouw hulp. Als je ze op Kickstarter met 32 euro steunt krijg je de app wanneer-ie klaar is en verwerken ze je naam in een collage die online komt. Of je kunt ze met 63 euro steunen en dan ontvang je ook het boek Feral van George Monbiot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen