Met deze belangrijke tips en instellingen blijf je onzichtbaar op Facebook

Op Facebook kun je allerlei dingen delen, van je nieuwe kledingstuk tot vakantiekiekjes van vroeger. Maar wie mag dat allemaal zien? Wij leggen je uit hoe je de controle neemt over je privacy op Facebook.

Je privacy waarborgen op Facebook

Dankzij Facebook is iedereen constant op de hoogte van wat jij allemaal doet. Of je het wilt of niet, Facebook deelt alle informatie die ze over je kunnen vinden. Zij gaan er namelijk van uit dat jij graag je vrienden op de hoogte wilt houden. Maar wat als je dat niet wilt? Misschien houd jij niet van aandacht, maar volg je wel graag wat anderen doen. Dan moet je niet op Facebook zitten. Of wel? Je profiel zal altijd zichtbaar zijn, maar Facebook biedt je wel de mogelijkheid om bijna onzichtbaar te worden. Hoe doe je dat? Check deze tips waardoor je zelf kunt kiezen hoe zichtbaar jij op Facebook bent.

Laten we beginnen

Klik bij je profiel rechtsboven op het slotje en klik vervolgens onderaan op ‘meer instellingen weergeven’.

Wie mag je posts zien?

Nu zit je in het menu voor privacyinstellingen en -functies. Als je niet wilt dat iemand je posts kan zien stel je dat in bij ‘wie kan mijn toekomstige posts zien’ daar selecteer je ‘alleen ik’ in plaats van ‘vrienden’.

Je oude posts deels onzichtbaar maken

Nu staan je oude posts nog online. Vanaf de vorige instelling ga je twee regels naar beneden en klik op ‘eerdere berichten beperken’. Dit moet je nog een keer bevestigen en dan kunnen alleen je vrienden nog je oude posts bekijken.

Alleen vriendschap met vrienden van vrienden
Heb je liever geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent? Klik dan één regel onder de vorige instelling bij ‘wie kan je vriendschapsverzoeken sturen’ op bewerken. Deze kun je dan op ‘vrienden van vrienden zetten’.

Berichten van vreemden

Krijg je teveel berichten van mensen die je niet kent? Klik op ‘van welke afzender moeten de berichten in mijn postvak IN worden gefilterd?’ en vervolgens op ‘strikte filtering’ De berichten van mensen waar je niets van wilt ontvangen komen dan in de map ‘overig’.

Zoeken op e-mailadres

Mensen kunnen jou op Facebook ook vinden door je opgegeven e-mailadres. Wil je dit niet? Dan moet je op bewerken klikken naast ‘wie kan je zoeken met behulp van het e-mailadres dat je hebt opgegeven?’. Deze functie kun je van ‘iedereen’ naar ‘vrienden’ zetten.

Zoeken op telefoonnummer

Net als de vorige functie kun je ook iemand zoeken via het telefoonnummer. Als je dat niet wilt klik je op bewerken naast ‘wie kan je zoeken met behulp van het telefoonnummer dat je hebt opgegeven?’ en vervolgens verander je ‘iedereen’ naar ‘vrienden’.

Preview in zoekmachines

Jouw Facebookprofiel kan ook via zoekmachines zoals Google worden gevonden. Hier wordt dan een preview van jouw tijdlijn weergegeven. Wil je dat niet? Dan kun je bij ‘wil je dat in de resultaten van andere zoekmachines een link naar je tijdlijn wordt weergegeven?’ het vinkje weghalen.

Tijdlijn en taggen

Wil je niet dat mensen je tijdlijn zien of op jouw tijdlijn kunnen posten? Dan moet je in de linker balk op ‘tijdlijn en taggen’ klikken. Hier kun je instellen dat niemand je tijdlijn kan zien of erop kan posten. Ook kun je hier instellen of jij wordt getoond als je bent getagd. Deze instellingen kun je allemaal veranderen naar ‘alleen ik’ als je niet wilt dat iemand je tijdlijn of tag ziet.

Eerst controleren wat mensen over jou posten

Je kunt onder hetzelfde kopje ‘tijdlijn en taggen’ ook instellen of je eerst berichten of tags wilt controleren voordat ze worden gepost. Schakel dan naast ‘berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?’ de functie in. Hetzelfde geldt voor je tijdlijn en tags.

Berichten zijn alleen voor je vrienden

Als je niet wilt dat iedereen op Facebook je berichten kan lezen moet je bij instellingen in het linker menu naar ‘volgers’ gaan. Hier kun je de functie ‘wie moet me volgen?’ van ‘iedereen’ naar ‘vrienden’ zetten.

Het delen van jouw informatie met websites van derden

Websites van derden kunnen via Facebook toegang krijgen tot je naam en je foto. Hiermee kunnen ze op hun website een persoonlijke ervaring creëren. Wil je dat niet? Ga dan bij instellingen in het linker menu naar ‘advertenties’ en zet de functie ‘externe sites’ van ‘vrienden’ naar ‘niemand’. Doe hetzelfde bij de functie ‘advertenties en vrienden’. Door de tweede functie zie jij reclames die op jou en je vrienden zijn gericht.

Apps posten in jouw naam en willen je informatie

De instellingen voor apps op Facebook hebben wij al een keer behandeld. Je kunt per app aangeven of zij uit naam van jou mogen posten. Ook kun je onder deze instelling aangeven of apps toegang hebben tot jouw informatie. Als je dit niet wilt kun je bij ‘apps, websites en plugins’ het platform uitschakelen. Je kunt dan alleen de apps die verbonden moeten zijn met Facebook niet meer gebruiken.

Oude Facebook-apps zien je posts nog

Rechts onderin bij de instellingen voor apps staat de instelling ‘oudere versies van Facebook voor Mobile’. Dankzij deze instelling is het alsnog mogelijk om jouw posts te zien op een oudere versie van de Facebook-app. Wil je dat niet, dan zet je de instelling van ‘iedereen’ naar ‘alleen ik’.

Wil je meer weten over wat er allemaal speelt rondom Facebook? Neem dan even hier een kijkje.

Reageer op artikel:
Met deze belangrijke tips en instellingen blijf je onzichtbaar op Facebook
Sluiten