Jelle van Es
Jelle van Es Games 18 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Metro Exodus Review: Slaat een andere weg in

De eerste twee Metro-games waren titels die zich afspeelden in de metro van Moskou. Na een nucleaire oorlog wisten zo’n 50.000 Russen te overleven door daar hun toevlucht te zoeken. In de games ga jij aan de slag als Artyom en probeer je er achter te komen wat er allemaal gaande is in de buitenwereld. Tegelijkertijd kreeg je te maken met de politieke strijd tussen verschillende facties in de metro en moest je het ook nog opnemen tegen gemuteerde wezens. Het zijn games waarbij stealth soms een stuk handiger is dan de actie en waarbij kogels gelden als betaalmiddel. Met Metro Exodus slaat de ontwikkelaar een andere weg in.

Metro Exodus laat Moskou voor wat het is en geeft je de mogelijkheid om met een trein door Rusland te reizen in de hoop dat je een beter bestaan vindt. Al snel kom je er achter dat er daadwerkelijk leven buiten Moskou is, maar dat ook hier er vele problemen te vinden zijn. De game is echter meer een shooter waarbij je in grote open gebieden op een redelijk lineaire manier missies voltooit dan dat het een game is die wat eng overkomt. En door die andere opzet voelt Metro Exodus anders aan. Enerzijds is dat goed, anderzijds komen hierdoor gebreken naar voren.

Geen gangetje-gangetje meer

De Metro-games waren behoorlijk uniek in zijn soort. Hoewel het shooters zijn, doe je er vaak beter aan door stealthy te spelen en vijanden te verrassen vanuit het donker. Het nadeel daarvan was dat het wel allemaal gesluip door gangetjes en kleine open plekken was. Wat dat betreft is de open wereld van Metro Exodus een verademing. Er leiden vaak meerdere wegen naar de plaats van bestemming en het is fijn om los te gaan in een open buitenwereld zonder dat je een gasmasker op hoeft te zetten. Het toont een andere visuele stijl.

Metro Exodus

Meer aandacht voor de personages in de wereld

De wereld van Metro Exodus verken je vanuit de Aurora, een flinke trein waarmee je de reis door Rusland maakt. Aan boord van de trein zijn er verschillende personages te vinden, die je tijdens je reis ook echt beter leert kennen. Er ontstaat een gevoel van broederschap aan boord van de trein, terwijl er tegelijkertijd ook regelmatig ruimte is voor onenigheid. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, wil je voor de anderen door het vuur gaan en dat geeft een mooie verdieping in het verhaal.

Metro Exodus

Open omgevingen verdienen om verkend te worden

Zoals gezegd kom je in de game op vele verschillende open omgevingen. Hoewel er een verhaal wordt voorgeschoteld wat je stap voor stap moet voltooien, is het wel zo dat je de vrijheid hebt om alles te verkennen. Overal waar je komt is wel iets te beleven. Soms vind je een grote hoeveelheid aan materialen, waarmee je je wapens kunt verbeteren of nieuwe kogels kunt maken. Op andere momenten vind je audiotapes die iets vertellen over wat er allemaal in het verleden is gebeurt. En dan heb je soms de pech dat je stoot op een nest met mutanten die gelijk de aanval kiezen.

Storytelling is matig

Ik snap dat de ontwikkelaars er voor kiezen om gebruik te maken van stemacteurs met een Russisch accent. Dat past bij de game. Maar de kwaliteit van de dialogen is echt heel erg laag en zorgt er voor dat sommige gesprekken eerder grappig dan serieus overkomen. Terwijl andere gesprekken weer een beetje lijken op drammen. Dit soort momenten halen je behoorlijk uit de game en zorgt voor irritatie.

Metro Exodus

Hier en daar wat houterig

Tot slot is het nog zo dat de game hier en daar behoorlijk houterig overkomt. De manier waarop vijanden rondlopen is best wel matig. En de stukken waarbij ie achter iemand aan moet lopen omdat die persoon bepaalde deuren voor je op moet maken voelt echt verouderd aan. Daarnaast vind ik het richten en schieten met wapens niet heel erg lekker. Meer dan eens heb ik kogels verspild omdat de controls niet zo strak waren als dat ik het wilde en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.

Metro Exodus

Daarmee is Metro Exodus een game waar je van kunt genieten als je kunt leven met een paar kleine beperkingen. Lijkt de game je iets? Dan hebben we een prijsvraag waar je aan mee kunt doen. We hebben een PlayStation 4- en Xbox One-exemplaar van de game in de aanbieding. Als je hier kans op wilt maken, vraag ik je een mail te sturen naar [email protected], waarbij je aangeeft welk exemplaar je wilt en wat je adres is. Metro Exodus is nu verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!