Microsoft sneert naar Apple’s App Store: ‘Stap in verkeerde richting’

Smartphones Jeroen Kraak 30 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple stelt zijn iPhone open voor andere app-winkels dan de App Store. Dat doet het overigens vooral vanwege de Europese Unie. Je zou denken dat andere aanbieders blij zijn, maar niets is minder waar. Microsoft heeft zo zijn twijfels.

Vanaf maart gaat de iPhone voor goed veranderen. Waar jarenlang Apple het alleenrecht had voor het verkopen van apps via de App Store, moet het straks andere aanbieders toelaten.

Iets waar Apple overigens niet op zit te wachten, aangezien het flink wat inkomsten kan mislopen als mensen hun app niet downloaden via de App Store. Om er toch het maximum uit te halen, heeft het flink wat regels opgelegd aan andere winkels en probeert het app-makers te ontmoedigen om hun creatie aan te bieden via andere kanalen.

Microsoft is niet blij met de App Store-plannen van Apple

Microsoft is dan ook niet blij met al die regels rondom de App Store. “De nieuwe regels zijn een stap in de verkeerde richting,” zegt Xbox-baas Sarah Bond op Twitter. “We geloven in constructieve gesprekken zodat we voortgang kunnen maken in open platformen en daardoor betere concurrentie. We hopen dat Apple luistert naar feedback op hun voorgenomen plan en samen wil werken naar een inclusievere toekomst voor ons allemaal.”

Maar waarom is Microsoft nou precies niet blij? Dat heeft waarschijnlijk te maken met deze regel: Apple dwingt ontwikkelaars om €0,50 te betalen per download van een app na 1 miljoen downloads. Daarnaast vraagt het ook nog eens 17% commissie van ontwikkelaars die ervoor kiezen om betalingen te laten uitvoeren door een derde partij.

Microsoft wil juist een eigen Xbox Store openen op een iPhone, maar door de nieuwe regels kan het dus onaantrekkelijker zijn voor gamemakers om hun game aan te bieden via de Xbox Store en kiezen ze wellicht eerder voor de App Store van Apple.

Daarnaast heeft het met Call of Duty Mobile en Candy Crush Saga twee grote games in handen voor de iPhone. Als Microsoft €0,50 per download moet afstaan aan Apple, kunnen de kosten dus flink oplopen voor het bedrijf.

nacon, xbox, iphone, streaming, apple
Xbox-games spelen op je iPhone (Afbeelding: Nacon)

‘Afpersing’ en ‘rotzooi’

Microsoft is zeker niet het enige bedrijf dat zijn zorgen uit over de App Store-plannen. Ook Epic Games is niet blij. CEO Tim Sweeney noemde de nieuwe regels “Hete rotzooi.” Hij noemt het dan ook een voorbeeld dat Apple er alles aan doet om de Europese regels te dwarsbomen. Spotify gaat zelfs nog verder. Het bedrijf noemt de nieuwe regels “afpersing.”

Het is de grote vraag of de Europese Unie de plannen van Apple zomaar gaat accepteren. Toch zal de juridische afdeling van Apple er alles aan gedaan hebben om zelfs de kleinste mazen in de wet te gebruiken voor de App Store. Wellicht zijn er dan ook nieuwe, verbeterde regels nodig.

Werk aan de winkel voor de Europese Unie

Toch is het juist ironisch dat juist Microsoft nu klaagt over de regels van Apple. Het bedrijf laat zelf namelijk geen andere aanbieders toe op de Xbox zelf. Daar kun je alleen maar digitale games kopen via de Xbox Store.

Er lijkt dus nog wel werk nodig te zijn voor de Europese Unie om dit allemaal goed te trekken, want er lijkt echt nog een hoop te moeten gebeuren voordat er op elk platform een eerlijk speelveld is voor meerdere aanbieders. Dat geldt dus zowel voor de App Store van Apple als andere aanbieders.

PlayStation 5 en Xbox-spelers kunnen beide niet wachten op deze games

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen