NASA ontwikkelt band voor (elektrische) fiets die nooit lek kan

Elektrische fietsen Sam Dille 23 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De band van je (elektrische) fiets gaat altijd lek als het je niet uitkomt. Bijvoorbeeld als je net naar werk of school wilt. Oppompen, of toch met de auto gaan, zijn dan je enige opties. Of toch niet? Een bedrijf in Amerika heeft met hulp van NASA een heel bijzondere oplossing gevonden.

De in Ohio gevestigde SMART Tire Company ontwierp twee jaar geleden een paar innovatieve banden. Naar verluidt hoef je ze nooit op te pompen en gaan ze nooit lek. Amerikanen kunnen na het lange wachten de banden eindelijk pre-orderen. En NASA heeft er ook wat mee te maken.

@wantnl

Double Tap op Apple Watch is niet zo heel nieuw 🤔 #applewatch #applewatchseries9 #applewatchultra2 #watchos10 #apple #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Nooit meer je fiets oppompen dankzij deze NASA-banden

De nieuwe banden zijn geïnspireerd op de titaniumbanden van NASA, die gebruikt worden op de Perseverance Rover. Dat is de robot die momenteel op Mars rondloopt en recent nog een avocado heeft gevonden. De banden zijn speciaal gemaakt om luchtlekken en slijtage tegen te gaan.

De NASA-banden hebben de naam ‘Metl’ gekregen. Ze zijn voorzien van een speciale veer die de vorm heeft van een gewone band, maar gemaakt is van een speciaal materiaal, genaamd NiTinol. Ze worden ook wel de never-go-flat banden genoemd, omdat ze dus nooit kunnen leeglopen.

Relaxter op de weg

SMART Tire Company noemt zijn Metl-banden “space-age banden”. Het bedrijf beweert dat ze geen luchtdruk nodig hebben en net zo soepel kunnen rijden als rubberbanden. De banden hebben ook een lage rolweerstand, wat betekent dat je minder energie nodig hebt om te trappen.

Veel mensen hebben vertrouwen in de NASA-banden. De wachtlijst staat nu al op meer dan 10.000 fietsers. SMART Tire Company heeft inmiddels een opbrengst opgehaald van meer dan honderdduizend dollar. Een stuk meer dan de geschatte vijfentwintig duizend dollar.

Het zal ongetwijfeld nog een hele tijd duren voordat we ze ook hier op de weg gaan zien. Toch lijkt het erop dat de banden zullen zorgen voor een hele interessante revolutie op de weg.

De perfecte elektrische fiets bestaat niet, maar zo koop je hem alsnog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen