NASA schiet met Perseverance beste foto’s van Mars tot nu toe

Wetenschap Wesley Akkerman 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De Mars-rover van NASA, genaamd Perseverance, laat wederom van zich horen. De kleine, behendige robot levert namelijk beelden af in hoge kwaliteit, waardoor we een goed beeld krijgen van hoe de rode planeet er nu uitziet. Zo ziet het landoppervlak eruit op iets meer dan 75 miljoen kilometer afstand vanaf onze aardbol.

De Mars-rover heeft hard gewerkt aan een panoramabeeld van het landoppervlakte aldaar. Daardoor hebben we nu toegang tot een bestand van enkele gigabytes groot. Op de afbeelding zien we 2,5 miljard (!) pixels aan stenen, zand, de grauwe lucht en onderdelen van de rover. Zo hebben we Mars echt nog niet eerder gezien.

NASA schiet met Perseverance imposante Mars-beelden

Omdat niet iedereen van plan is de afbeelding te bekijken of voor het nageslacht op te slaan (dat nageslacht staat daar mogelijk straks zelf), is er ook een video beschikbaar. Daarin neemt NASA je mee langs alle details op de foto. Ben je dus benieuwd naar het beeld en houd je van instant gratification, check dan de video.

In de video hoor je overigens Rachel Kronyak, een wetenschapper die werkzaam is bij NASA. Ze vertelt ons meer over een oeroude rivier in de zogenaamde Jezero Crater-regio. De tour zet onder meer sedimentair gesteente, heuvels, afgronden en meer in de spotlight. Het is hoe dan ook de investering van drie minuten waard.

Niet de eerste grote foto

Dit is overigens niet de eerste keer dan NASA ons een zeer grote foto laat zien van het landoppervlakte van Mars. In 2020 maakte rover Curiosity namelijk ook al een afbeelding met maar liefst 1,8 miljard pixels. Destijds kregen we de Gale-krater te zien. Het nieuwe beeld bestaat uit 1.118 unieke, samengevoegde beelden.

De delta die we op de foto zien is een belangrijke plek voor NASA. Dat komt doordat hier vroeger water stroomde. Met de Perseverance hoopt de ruimteagentschap antwoord te kunnen geven op de vraag of er ooit leven op Mars mogelijk was. En als er ergens water is, dan is de kans op microbiologisch leven in elk geval aanwezig.

NASA deelt nieuwe beelden van landing Perseverance op Mars

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen