NASA deelt nieuwe beelden van landing Perseverance op Mars

Wetenschap Jeroen Kraak 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Je hebt het vast wel meegekregen: de landing van Perseverance op Mars. NASA deelt nu nieuwe beelden en dat is spectaculair.

Mars is natuurlijk ver weg, maar door NASA komt de planeet heel dichtbij. Figuurlijk dan, want de eerste bemande reis naar Mars is nog ver weg. Hoewel Elon Musk grootste plannen heeft, duurt het nog jaren voordat hij kan beginnen met zijn kolonie op de rode planeet.

Perseverance

Om toch meer te leren over leven op Mars en om de eerste dingen te weten komen over een bemande missie heeft NASA de rover Perseverance naar de planeet gestuurd. Het gaat onderzoek naar de bodem doen en laat voor het eerst een helikopter vliegen op een andere planeet dan aarde.

Tijdens de landing moesten we het met beelden doen van een stel juichende wetenschappers en een zwart-witfoto. Een paar dagen later komt NASA nu ook met een spectaculaire video die ons nerdhart harder laat kloppen. Het mooie is dat deze in tegenstelling tot het eerste beeld gewoon in kleur is.

Mars-rover Perseverance veilig geland en deelt eerste foto

Een bijzondere landing op Mars

In de video van NASA zien we dat de landing op Mars niet zo simpel is. Als eerste zien we hoe de parachute wordt losgelaten. Vervolgens valt het hitteschild naar het oppervlak terwijl het voertuig boven een zandvlakte zweeft. Als het voertuig bijna op de grond is, zien we hoe de kleine raketstraalmotoren werken en zo de rover op het zand afzet. Als dat is gebeurd vliegt het voertuig dat de drone heeft afgezet weg. De laatste fase van de landing wordt ook wel de Skycrane genoemd.

Op de video zijn niet alleen de beelden te zien, je kunt ook het geluid op Mars horen, al moet je wel goed luisteren. Zet je koptelefoon dus op en geniet van het geluid op een andere planeet.

De komende tijd hopen we natuurlijk op veel meer beelden van Perseverance op Mars. Om die beelden naar de Aarde te sturen, wordt een verbinding gebruikt die natuurlijk veel trager is dan het internet op aarde. Inmiddels heeft NASA al 30 gigabytes ontvangen met data en ruim 23.000 afbeeldingen. Inmiddels zijn daarvan meer dan 4.000 gedeeld. Die vind je hier.

De rover gaat nu op Mars richting de Jezero Krater. Op die plaats was 3,5 miljard jaar geleden een meer. Daar hoopt NASA tekenen te vinden dat er ooit leven was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen