Nederlander wint prestigieuze Dyson-award met zijn Plastic Scanner

Wetenschap Jelle van Es 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Elk jaar wordt de internationale James Dyson Sustainability Award gehouden. Daarmee kunnen studenten uit de hele wereld hun eigen idee pitchen in een wedstrijd. In de 2021-versie is de winnaar een Nederlander geworden.

Het gaat om Jerry de Vos, een Nederlandse student die studeert aan de TU in Delft. Hij heeft een Plastic Scanner uitgevonden en die maakte zoveel indruk dat hij de winnaar is geworden van de James Dyson Sustainability Award 2021.

Nederlander wint James Dyson Sustainability Award 2021

Jerry bedacht de plastic Scanner. Deze maakt identificatie van plastic ter plekke mogelijk met als doel recycling te versimpelen en plasticvervuiling drastisch te verminderen. Hij slaagt erin de infraroodreflectie technologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat te vertalen zodat het overal beschikbaar is. Daarmee heeft hij een antwoord bedacht op bhet probleem met de zogenaamd plasticsoep. Elk jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen.

Jerry de Vos met zijn uitvinding (Afbeelding: Dyson)

Met de uitvinding van Jerry is het mogelijk om veel meer plastic te scheiden en te recyclen, waardoor er minder op de afvalbergen en de oceaan terecht komt. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden. En dat dan als een goedkoper oplossing.

Zo werkt het

Jerry ontwikkelde de draagbare plastic scanner met behulp van nabij-infrarood spectroscopie, een technologie waarmee meer dan 75% van de kunststoffen die in het dagelijks leven worden gebruikt gecategoriseerd kunnen worden. Het apparaat dient als een open-sourceproject, waarvan de componenten lokaal kunnen worden ingekocht en geproduceerd. De Plastic Scanner helpt zo de kunststoffen correct te scheiden voor een betere kwaliteit van de eindproducten voor hergebruik. Het project maakt gebruik van de open source GPL-v3 licentie, wat inhoudt dat derden vrij zijn het project te gebruiken, mits dit recht ook wordt doorgegeven aan anderen en de auteur(s) worden vermeld. De Plastic Scanner bouwt voort op Armin Straller’s ReReMeter-project (het ontwerp dat Jerry als uitgangspunt heeft gebruikt), door de technologie in een draagbare vorm toe te passen. Dit ontwerp was voor Jerry de basis om uiteindelijk van de Plastic Scanner een tastbaar product te maken door deze continu te ontwikkelen en te verbeteren met bijvoorbeeld een minicomputer, batterij, scherm, knop en de behuizing van het uiteindelijke prototype.

Dyson
Verschillende soorten plastic (Afbeelding: Dyson)

Dyson over de winnaar

Uiteraard was de naamgever over de prijs erg te spreken over de uitvinding van Jerry. Dit is wat James Dyson te zeggen had: “Plastic wordt tegenwoordig veel gedemoniseerd, echter is het een duurzaam en veelzijdig materiaal dat een belangrijke rol speelt. De uitdaging is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het effectief wordt hergebruikt en gerecycled om te voorkomen dat het naar de stortplaats gaat. Het is ingewikkeld om te begrijpen hoe je plastic op de juiste manier kunt recyclen, maar Jerry heeft een zeer effectieve technologie ontwikkeld waarmee iedereen deze kennis in handen kan krijgen. Jerry richt zijn inspanningen op het ondersteunen van ontwikkelingslanden. Toen ik Jerry belde om het nieuws te brengen, was hij onderweg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie.”

Meer lezen over de winnaar? Lees dan hier de aankondiging. Benieuwd naar de verschillende producten die het bedrijf heeft uitgebracht? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen