Deze bijzondere Nederlandse camera heeft geen lens en werkt met AI

Gadgets Jeroen Kraak 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Soms kom je op het internet uitvindingen tegen waarbij je denkt: hoe kan het? Dit keer is de eer voor de Deense designer Björn Karmann die tegenwoordig in Amsterdam woont. Hij maakt een AI-camera zonder lens.

Een auto kan niet rijden zonder wielen, een radio zonder speaker bestaat niet en een camera zonder lens is al helemaal onmogelijk. Tenminste, zo lijkt het. Designer Björn Karmann denkt daar anders over. Hij heeft een compleet nieuw fototoestel ontwikkeld.

Een camera zonder lens

Björn Karmann is de CEO van OIO, een designstudio in Amsterdam. Het bedrijf heeft als doel om opkomende technologieën om te zetten tot een alledaagse en duurzame realiteit. Het bedrijf werkt daarvoor onder andere samen met Google en IKEA.

Dat een camera een lens nodig heeft is logisch. Het gedeelte moet licht opvangen voor de sensor, waarnaar het omgezet wordt tot beeld. Om dus een camera te maken die dat niet nodig heeft is bijzonder en misschien wel compleet ridicuul. Toch lukt het Karmann door middel van AI.

Zo werkt het met AI

De grote vraag is natuurlijk hoe het mogelijk is om foto’s te maken zonder lens. De techniek is bijzonder te noemen en heeft alles te maken met AI. In plaats van een beeld te maken door middel van licht, maakt de camera gebruik van de locatie. Het apparaat ziet door sensors precies waar je bent.

Locatie is natuurlijk een ding, maar er is meer nodig. Want hoe krijg je nou precies de foto die je wil hebben? Op de camera zitten drie verschillende draaibare knoppen waarmee je verschillende parameters kunt instellen. Zo moet je precies het kiekje creëren dat je in je hoofd hebt.

In een video op Twitter geeft Karmann een demonstratie van de techniek en legt hij uit hoe het maken van een foto precies werkt. Het resultaat is bijzonder verbluffend

Op de website van Paragraphica is precies te zien hoe de techniek achter de camera werkt. Sterker nog, je kunt zelf via de website al een foto maken door jouw locatie te gebruiken en informatie in te voeren van wat je precies wil zien. Ook kun je daar zelf de functie proberen. De AI houdt met allerlei factoren rekening, zoals jouw positie, waar je naar kijkt en ook zaken als het weer en drukte.

Fotograferen in de toekomst

Hoewel het in eerste instantie een kunstproject is, zal het ons niet verbazen als we zo in de toekomst foto’s gaan nemen. Met AI-programma’s als Dall-E is het al mogelijk om afbeeldingen te creëren uit het niets.

Ben je wat meer geïnteresseerd in de toekomst die wat dichterbij is. Check dan hieronder de video van Mark tijdens WWDC23. Hij vertelt vanuit Californië wat Apple de komende tijd van plan is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen