Kan je elektrische fiets zomaar ontploffen?

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is een hartstikke veilig vervoermiddel, zolang je hem normaal gebruikt. Desondanks duiken er op het internet regelmatig filmpjes op over e-bikes die ontploffen of in brand vliegen. Kan dat bij jouw exemplaar ook zomaar gebeuren?

Het is natuurlijk een grote nachtmerrie voor veel e-bikebezitters: jouw elektrische fiets die ontploft. Niet alleen levert het schade op aan je fiets, maar met een beetje pech vliegen ook alle spullen eromheen in brand. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het is ook niet uitgesloten.

De oorzaak van een ontploffende elektrische fiets

Natuurlijk ontploft niet de gehele elektrische fiets, maar slechts één onderdeel: de accu. Bij een nieuwe e-bike is deze vaak nog in topconditie, maar in de loop der tijd kan dit minder worden en zelfs dan is de kans klein dat hij daadwerkelijk in brand vliegt. Het gaat namelijk echt om batterijen die beschadigd zijn, in slechte conditie verkeren of slecht onderhouden worden.

Toch kan het geen kwaad om de accu van de elektrische fiets regelmatig te controleren. Er zijn namelijk tekenen waaraan je kunt zien dat je batterij achteruitgaat.

Is de accu bijvoorbeeld beschadigd na een harde val, of wordt hij warm tijdens het fietsen? Dan moet je oppassen. Het is dan ook verstandig om even bij de fietsenmaker langs te gaan.

Waar je goed op moet letten

Is de accu van je elektrische fiets toe aan vervanging? Dan moet je echt goed opletten waar je een nieuwe accu koopt. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop. In verschillende online winkels worden accu’s van derde partijen verkocht. Deze zijn niet altijd even goed. Je doet er dus goed aan om te controleren of deze van goede kwaliteit zijn.

Elektrische fietsen vliegen vaker in brand: dit kun je er tegen doen VanMoof
Een Vanmoof. (Afbeelding: Vanmoof)

Maar de gevaren gelden niet alleen voor de accu zelf, maar ook voor opladers. Zo kwam de Engelse krant The Guardian erachter dat verschillende goedkope opladers voor de accu van elektrische fietsen in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht via webwinkels. Deze hadden bijvoorbeeld geen zekering en vergrootten de kans op een schok.

Natuurlijk is Nederland anders dan het Verenigd Koninkrijk, maar ook hier zijn dezelfde aanbieders als in ons buurland actief. Denk daarbij aan Wish, eBay en Amazon. Overigens heeft laatstgenoemde meteen na de ontdekking van de Engelse krant de opladers uit het assortiment gehaald.

Let dus goed op je accu en vervang een oplader of de batterij zelf nooit direct door de goedkoopste optie. Zo voorkom je dat je veel minder lang kunt genieten van je elektrische fiets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen