Haal meer uit je (nieuwe) elektrische fiets met al deze tips

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 9 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van jong tot oud rijdt op een e-bike. Maar waarom is de fiets zo populair en wat zijn de beste innovaties?

Als je een stukje wandelt kan het haast niet anders dan dat je een elektrische fiets tegenkomt. Misschien die van jezelf, of juist een andere weggebruiker die voorbij komt gescheurd op z’n fatbike.

Elektrische fiets in Nederland

Wij Nederlanders zijn een voorloper op het gebied van elektrische fietsen. We hebben een aantal Nederlandse merken en veel mensen stappen regelmatig op een e-bike. Volgens cijfers van het RIVM gebruikt 30 procent van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets.

Ouderen doet dit nog steeds het meest. Ruim de helft van die groep rijdt alleen maar elektrisch. De reden daarvoor is volgens het onderzoek omdat het makkelijker fietsen is. Ja, logisch eigenlijk. Maar er zijn nog meer redenen waarom het interessant kan zijn. Hier lees je meer over het succes en waarom het interessant kan zijn om er een te nemen:

Goed, de e-bike is dus ontzettend populair. Maar welke modellen kopen wij Nederlanders vooral en welke zijn de beste? Je leest er hier meer over:

FUELL Flluid-2 elektrische fiets
FUELL Flluid-2 (Afbeelding: FUELL)

De innovaties van de elektrische fiets

De elektrische fiets is al lang niet meer die tweewieler voor je opa of oma. Er komen elke keer nieuwe features bij waardoor je e-bike nog meer high-tech wordt. Bij sommige is het uiterlijk of actieradius heel bijzonder, zoals de tweewielers hieronder:

Maar niet alleen ontwerpen zijn anders. Ook zijn er speciale functies die de elektrische fiets nog beter maken dan die van een aantal jaar geleden. Dit kun je tegenwoordig ook op een e-bike vinden:

Amsterdam wil elektrische fietsen automatisch afremmen
De e-bike van Acer. (Afbeelding: Acer)

E-bikes gevaarlijk?

De laatste tijd hoor je steeds meer berichten over het gevaar van de elektrische fiets. Dat heeft meerdere oorzaken. Als eerste zijn er steeds meer ongevallen met een elektrische fiets. Het aantal fietsers neemt toe en dat zorgt voor een andere situatie op de weg.

Bestuurders van elektrische fietsen zijn vaak sneller dan fietsers zonder motortje. Die snelheid is niet alleen wennen voor de fietser zelf, maar ook de automobilist. Het zorgt voor discussies over rijbewijzen en verplichte helmen. Daar lees je hier meer over:

Daarnaast duikt er ook steeds meer nieuws op over elektrische fietsen die in de brand vliegen. Dat gebeurt zowel buiten als binnen. Hier vind je meer informatie:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen