5 onmisbare tips voor wanneer je jouw eerste elektrische fiets koopt

Elektrische fietsen Sam Dille 29 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets heeft vandaag de dag geen introductie meer nodig. Steeds meer mensen stappen over naar een fiets met een elektromotor om verschillende redenen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je even op moet letten.

Elektrische fietsen zijn in de loop der jaren enorm populair geworden. Deloitte voorspelt zelfs dat er tussen 2020 en 2023 130 miljoen elektrische fietsen zullen worden verkocht. Hun populariteit kan aan vele redenen worden toegeschreven. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die hun twijfels hebben.

Elektrische fiets kopen? Dan moet je dit weten

Wees niet bang om te beginnen aan een e-bike. Het maakt je reis een stuk plezieriger en gemakkelijker. Of je nu een lichte gebruiker bent of duizenden kilometers per jaar maakt, dit zijn dingen die elke bestuurder moet weten voordat ze de weg op gaan.

#1 E-bikes zijn heel gezond

Sinds de introductie van elektrische fiets verkiezen steeds meer mensen de fiets boven de auto. Fietsen is goed voor je lichaam en dat geldt voor mensen van alle leeftijden. Hoewel e-bikes ondersteuning bieden, moet je nog steeds zelf trappen. Dus je blijft in beweging.

Bij veel e-bikes kun je zelf bepalen hoeveel ondersteuning je wilt en hoeveel moeite je zelf wilt doen. De elektrische fiets biedt meer dan genoeg uitdaging voor een intensieve training.

#2 Veiligheid voorop

Het is algemeen bekend dat je zelfs bij normaal fietsen lelijk kan vallen. Laat staan als je rijdt op een e-bike. Op een elektrische fiets rijdt je namelijk over het algemeen met hogere snelheden, waardoor de schade ook een tikkeltje heftiger kan zijn.

Elektrische fietsen voor mannen
Lekker fietsen. (Afbeelding: Unsplash)

De meest ernstige fietsblessures kun je voorkomen door een helm en beschermende of reflecterende kleding te dragen. Denk ook aan je weggenoten, want bestuurders van ander voertuigen schatten de snelheid van e-bikes vaak verkeerd in.

#3 Elektrische fietsen zijn mega milieuvriendelijk

Als je rijdt op een elektrische fiets, minimaliseer je de koolstofdioxide-uitstoot. Volgens een studie van de European Cyclists Federation stoten e-bikes niet alleen flink minder CO2 uit, ze zijn ook nóg beter voor het milieu dan elektrische auto’s.

De onderzoekers ontdekten dat elektrische fietsen ongeveer 2,5 tot 5 gram koolstofdioxide per anderhalve kilometer uitstoten. Elektrische auto’s stoten daarentegen 150 gram per anderhalve kilometer uit. E-bikes zijn dus aardig groen. Helemaal als je deze aantallen vergelijkt met de uitstoot van ‘normale’ voertuigen.

#4 Waar mag je eigenlijk rijden?

Voor sommige mensen is het nogal onduidelijk waar een elektrische fiets mag rijden. Soms zie je een fiets op de autoweg en soms op het fietspad. Het is eigenlijk vrij simpel. De meeste elektrische fietsen bieden een trapondersteuning van maximaal 25 kilometer per uur. Dat betekent dat je moet rijden op het fietspad.

Elektrische fiets e-bike Flyer L885 kinderen ouders
Met je kroost op de e-bike (Afbeelding: Radio Flyer)

Gaat jouw voertuig sneller dan 25 kilometer per uur, dan heb je geen e-bike maar een speed pedelec. Deze mogen dan weer wél op de rijbaan rijden. Check voordat je jouw e-bike aanschaft voor de zekerheid de regels van de Rijksoverheid.

#5 Zet je elektrische fiets altijd goed op slot

Een veelvoorkomende misvatting is dat je e-bike veilig is als je de batterij verwijdert. Hoewel dat voorkomt dat iemand erop wegrijdt, zorgt het er niet voor dat je fiets niet gestolen wordt. Het is daarom belangrijk om hem altijd goed te beveiligen.

Gebruik een stevig slot en zet je fiets vast aan een paal, rek of ander vast object. Ben je nog op zoek naar een veilig slot? Misschien is dit fietsslot van Abus wel wat voor jou!

Het krachtige fietsslot waardoor je elektrische fiets niet gestolen wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen