Waarom die ene snack tussendoor zoveel gevolgen voor je heeft

Gezondheid Sam Dille 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is voor onze hersenen. Maar je kan jezelf in het weekend toch wel trakteren op chips, chocolade of koekjes? Volgens de wetenschap absoluut niet.

Onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in AustraliĆ« stellen dat een cheat meal kan leiden tot gewichtstoename. Een zak chips op zā€™n tijd kan zelfs de hersenfuncties en darmgezondheid beĆÆnvloeden. De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze het gedrag van ratten en knaagdieren bestudeerden.

Onderzoek met ratten

Het team voerde experimenten uit met twaalf gezonde ratten die standaard rattenvoer kregen. Daarnaast waren er drie groepen van twaalf ratten die soms ook bewerkt voedsel kregen met veel suiker. Dus eigenlijk een soort van chocolade of chips voor ratten.

De onderzoekers hebben voor en na het proces het kortetermijngeheugen en de bacteriƫn in de ontlasting van de ratten gemeten.

Ze hebben de ratten ook gewogen en bijgehouden hoeveel van elk voedseltype ze consumeerden. Op die manier wisten ze precies hoeveel cheat meals elke rat had gegeten. Aan het eind van de studie werden beide groepen met elkaar vergeleken.

Kunnen we toch geen chips eten?

Uit de resultaten bleek dat ratten die af en toe een cheat meal aten minder bacteriƫn in hun darmen hadden. Ze hadden meer bacteriƫn die verband hielden met obesitas en minder goede bacteriƫn die het gewicht in evenwicht houden. Ze hadden ook last van cognitieve stoornissen. De ratten konden bijvoorbeeld minder makkelijk informatie verwerken of dingen onthouden, nadat ze hun ratten chips hadden gegeten.

Rat etend
Een cheat meal?! (Afbeelding: Pixabay/Pexels)

Deze resultaten dragen bij aan het groeiende bewijs dat je voeding invloed heeft op de gezondheid van je hersenen. Veranderingen in het darmkanaal als reactie op ons dieet kunnen onze hersenen en gedrag beĆÆnvloeden. En zeker niet in de positieve zin. Het lijkt erop dat langdurig gezond eten zowel de darmen als de hersenen ten goede komt. Laat die zak chips dus maar even staan.

Wie altijd de lul is bij muggen zou eens een ander zeepje moeten proberen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft šŸš€

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen