Sam Dille
Sam Dille Elektrische fietsen 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets is geniaal, maar hou je kinderen er bij vandaan

Gebruikers van elektrische fietsen worden steeds jonger. Ook kinderen hebben inmiddels de e-bike ontdekt. Maar die kunnen er met hun tengeltjes beter vanaf blijven.

In Israël mag je pas op een elektrische fiets rijden als je zestien jaar bent. En in Californië mag je onder de zestien jaar alleen op e-bikes rijden die minder dan 45 kilometer per uur gaan. Kinderen en EV’s blijken dus geen goede combinatie en dat is niet zonder reden.

Kinderen op elektrische fiets? Beter niet

Kinderen moeten natuurlijk leren om in het diepe te springen en daar horen gevaarlijke activiteiten bij. Denk aan rolschaatsen, skeeleren, skateboarden of ‘gewoon’ fietsen. Het zijn allemaal bezigheden waar de kleintjes gewond van kunnen raken.

Maar de verwondingen die je kunt oplopen door een ongeluk met een elektrische fiets zijn ongetwijfeld ernstiger. Met een hogere kans op interne orgaanschade, vergelijkbaar met de schade die je zou kunnen krijgen van een motorongeluk. Niet alleen dat: kinderen op een e-bike hebben ook meer kans om andere mensen te verwonden, zoals voetgangers.

elektrische fiets gevaarlijk
Zijn elektrische fietsen een gevaar op de weg? (Afbeelding: Unsplash / Paolo Feser)

Levensbedreigende gevolgen

Het is in het verleden helaas al eens misgegaan. In 2022 zat de twaalfjarige Molly Steinsapir achterop bij haar vriendin, op een elektrische fiets. De twee reden bergafwaarts en bereikten zo’n hoge snelheid, dat ze niet meer op tijd konden afremmen. De kinderen vielen van hun fiets en Molly, die een fietshelm droeg, belandde met haar hoofd op het asfalt.

In het ziekenhuis is ze aan haar verwondingen overleden. De ouders van Molly klaagden Rad Power Bikes aan en vinden dat het de schuld is van de fietsfabrikant. Kaye, de moeder van Molly, deelde haar verhaal op social media en wist meer dan 120.000 twitteraars te bereiken.

Wat kun je als ouders doen?

Zoals bij elke nieuwe vorm van technologie, is het belangrijk dat ouders begrijpen wat dit voor hun kroost betekent. Door je goed te informeren, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de veiligheid van je kinderen. Maar gevaar zit in een klein hoekje en een elektrische fiets lijkt op het eerste oog misschien wel onschuldiger dan hij is.

Het is daarom begrijpelijk dat niet iedere ouder er het gevaar meteen van inziet. Bedenk je ook dat hoe je je kind ook opvoedt, er geen foute manier is. Of je de kids nu wel of niet op een elektrische fiets zet.

Wat je alleen van de e-bike begrijpt als je zelf een elektrische fiets hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!