Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Gezondheid 8 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je echt geen plastic bakjes in de magnetron moet doen

Het is heel normaal om een plastic schaal in de magnetron te zetten om eten op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan een magnetronmaaltijd uit de supermarkt. Toch kun je dat beter niet doen, volgens onderzoekers, want het is gevaarlijk.

We proberen steeds meer plastic te vermijden in ons dagelijks leven. Denk aan rietjes die van papier worden gemaakt, betalen voor tasjes en supermarkten, waarbij je beter gewoon je eigen herbruikbare tasjes meeneemt. Plastic is namelijk niet goed voor onze aarde en onze gezondheid. Dat geldt ook bij magnetronmaaltijden.

Opwarmen in de magnetron

Waarschijnlijk maak je bij je magnetronmaaltijd regelmatig gebruik van plastic bakjes om iets op te warmen. De bekendste voorbeelden zijn de maaltijden die je uit de supermarkt haalt en meteen in de magnetron zet. Toch kun je dat maar beter laten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nebraska Lincoln.

Uit een studie van de wetenschappers, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke medium Environmental Science & Technology, blijkt dat er miljarden nanometerbrede deeltjes plastic in het eten terechtkomen. En plastic deeltjes wil je natuurlijk niet in je lichaam hebben, laat staan in dat van je kind.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers bakjes babyvoeding die gemaakt zijn van polypropyleen en polyethyleen. Materialen die in de Verenigde Staten gewoon zijn goedgekeurd voor gebruik. Ze verwarmden de bakjes drie minuten in een magnetron van 1000 watt en analyseerden ze op micro- en nanoplastics.

Zoveel plastic in je magnetronmaaltijd

De deeltjesaantallen die vrijkwamen, varieerden. De onderzoekers schatten dat er 4,22 miljoen micro- en 2,11 miljard nanoplasticdeeltjes uit één vierkante centimeter zouden kunnen vrijkomen tijdens de drie minuten verwarming door een magnetron.

De onderzoekers vinden het dan ook belangrijk dat mensen zich bewust zijn van het aantal deeltjes plastic dat ze ongemerkt kunnen binnenkrijgen bij een magnetronmaaltijd. Vooral bij water en zuivelproducten loopt dit op, laten de onderzoekers weten aan Science Alert.

Toch is het de vraag wat deze deeltjes van plastic (uit de magnetron) precies met ons doen. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn als je bepaalde hoeveelheden plastic binnenkrijgt.

Studies hebben echter al aangetoond dat het mogelijk slecht kan zijn voor de darm en belangrijke biologische processen, maar het woordje ‘mogelijk’ geeft aan dat hierover nog geen zekerheid bestaat.

Verschillende onderzoekers zijn nu bezig om dit verder uit te diepen om te zien wat precies de gevaren zijn. Dan weten we ook wat het precies met ons lichaam doet.

Plastic schaal in magnetron is op deze manier slecht voor je
Een voorbeeld. (Afbeelding: ACS Publications)

Toch is voorkomen beter dan genezen. Plastic is geen natuurlijke stof voor je lichaam en dus kun je het beter ontwijken. Toch is dat lastig zat omdat het bijvoorbeeld ook in andere producten kan zitten. Denk bijvoorbeeld aan de vis op je bord die door de plastic soep weer deeltjes binnenkrijgt.

Levensgevaarlijke elektrische step vliegt met bloedgang over de weg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!