Een maximum snelheid voor elektrische fietsen is echt onzin

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam heeft een briljant idee (tenminste dat vindt de wethouder zelf): een maximum snelheid voor elektrische fietsen. Maar is dat wel een goede maatregel, of moeten we de problemen toch ergens anders zoeken? WANT-redacteur Jeroen Kraak heeft wel een idee.

Bij WANT zijn we (in tegenstelling tot de wethouder in Amsterdam) fan van de elektrische fiets. Met de tweewieler kun je makkelijk overal naartoe zonder dat het je teveel kracht kost. De e-bike is goedkoper dan een auto of scooter. Dat is ook een van de redenen dat steeds meer mensen er een in huis (nou ja, schuur) halen.

Moet de snelheid van de elektrische fiets omlaag in Amsterdam?

Het straatbeeld in Amsterdam verandert langzaam. Waar eerst de normale fiets de boventoon voerde, zijn de VanMoofs en Cowboys nu de baas, met hier en daar zelfs zo’n verschrikkelijk lelijke fatbike. Deze zijn vaak net iets sneller dan dat je op echte spierkracht moet trappen. Ze hebben een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

Dat moet langzamer in de toekomstplannen van Amsterdam tot een maximum snelheid van 20 kilometer per uur voor elektrische fietsen. Iets wat moeilijk is te controleren. Wil je een begrenzer aanbrengen? Dan jaag je mensen die het voertuig nu gebruiken voor woon-werkverkeer die een langere afstand afleggen de auto weer in. Dat levert nog meer opstoppingen op en is bovendien niet veiliger.

Daarnaast is er al een flink politietekort. Als zij ook nog elektrische fietsen op een rollerbank moeten zetten, of fietsers moeten gaan flitsen is het einde zoek. Zelfs de politie in Amsterdam heeft betere dingen te doen.

Elektrische fiets leasen? Hier moet je op letten volgens de ANWB
Een cowboy. (Afbeelding: Cowboy)

 Een oplossing is nog niet in zicht

De Amsterdamse wethouder Melanie ter Horst van D66 heeft een idee. Volgens haar moet een app rood kleuren op de fiets wanneer er te hard wordt gereden. Lekker verstandig natuurlijk om fietsers nog meer op een scherm te laten kijken in het verkeer. Over die kleur gesproken, volgens mij is vooral het negeren van rode lichten in de hoofdstad een probleem.

Een ander idee van de wethouder is om elektrische fietsen die harder rijden naar de rijbaan te verplaatsen. Een iets logischer idee, maar zorgt dat juist niet voor meer ongelukken als e-bikers langzamer zijn met 25 kilometer per uur, ten opzichte van een auto?

Als je toch veiligheidsmaatregelen wil nemen zijn er andere oplossingen. Een simpele is een helmplicht voor elektrische fietsen in de stad. Natuurlijk is het niet sexy, maar het kan wel extra verwondingen voorkomen.

Amsterdam en dan speciaal wethouder Ter Horst heeft nog veel werk te doen. Misschien is het dan ook beter om eerst iets beter te onderzoeken in plaats van het al meteen in de media te roepen?

Conservatieve Amish gek op hun elektrische fiets (en dit is waarom)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen