Fietsen zonder handen de standaard dankzij nieuwe elektrische fiets

Tech Sabine Schults 7 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is in opmars en dat betekent dat fabrikanten ook met steeds meer nieuwe foefjes komen om hun aan de man te brengen. Het Amerikaanse  bedrijf SRAM werkt bijvoorbeeld aan een nieuwe die je zonder handen kunt bedienen.

We hebben het hier niet over sturen zonder handen. Uit patentaanvragen blijkt dat SRAM onderzoekt hoe handgebaren en spraakopdrachten veelgebruikte acties zoals het wisselen van de versnelling via een schakelaar kunnen vervangen.

Elektrische fiets bedienen met gebaren en spraak

Handgebaren en spraakopdrachten worden de laatste jaren steeds vaker ingezet. Je ziet het terug in producten als VR-brillen en smartphones. Nu lijkt het ook naar de elektrische fiets te komen.

Het zeggen van de woorden “Schakel een versnelling hoger” zou dan de standaard kunnen worden. Er hoeft door dit soort spraakbediening geen hand meer aan te pas te komen. Dat maakt je fietservaring alleen maar gestroomlijnder.

Gebruikmaken van handgebaren (en dus wel je handen gebruiken) kan daarentegen voorkomen dat je als een malle tegen je elektrische fiets loopt te roepen als die je weer eens niet goed verstaat. Ja, we hebben het hier over jullie, Siri en Google Assistant!

Verre van mainstream

SRAM is overigens niet de enige fabrikant die stemherkenning naar de elektrische fiets wil brengen, maar het is nog verre van mainstream. De bediening met handgebaren klinkt bovendien wat vergezocht. Uit het patent blijkt dat SRAM een handschoen met sensoren overweegt. Dat betekent dat je dus altijd (ook in de hitte) met de handschoenen de deur uit moet.

Fietsen zonder handen de standaard door nieuwe elektrische fiets
Je e-bike vooruit laten komen. (Afbeelding: SRAM via Road.cc)

Het is wel belangrijk om te weten dat het hier slechts om patenten gaat. Die kunnen het beste met een korrel zout genomen worden tot het product definitief op de markt wordt gebracht. Fabrikanten dienen namelijk om de haverklap een patent in en die ziet niet vaak het levenslicht. Het is dus afwachten hoe het gaat met deze elektrische fiets.

Haal meer uit je (nieuwe) elektrische fiets met al deze tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen