Overstappen op een elektrische fiets ontzettend goed voor je gezondheid

Elektrische fietsen Sam Dille 26 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

In Nederland worden per jaar rond de 900.000 elektrische fietsen verkocht. Dat is een enorm aantal, maar er zijn ook nog steeds veel mensen die hun twijfels hebben bij de aankoop van een e-bike. Want is het eigenlijk wel zo gezond?

Een elektrische fiets lijkt misschien juist een ‘luie’ optie, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk een aantal gezondheidsvoordelen waar je van kan profiteren als je overstapt op een e-bike. We nemen een kijkje in de belangrijkste.

Waarom de elektrische fiets een hele gezonde optie is

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat rijden op een e-bike tal van gezondheidsvoordelen biedt. In een recent onderzoek van de Universiteit van Bristol ontdekten wetenschappers dat je met elektrisch fietsen je lichaam moet inspannen.

“Veel mensen denken dat e-bikers vals spelen”, zegt Jessica Bourne, een onderzoeksmedewerker van de Universiteit van Bristol. Volgens Bourne zijn er juist veel onderzoeken die aantonen dat je ondanks de mindere intensiteit, toch gezonder wordt.

Elektrische fiets Gazelle
Gezond bezig (Afbeelding: Mantel)

Ondertussen hebben ook andere onderzoeken aangetoond dat elektrisch fietsen gezonder maakt. Een recente Duitse studie concludeerde dat e-bikers langer en regelmatiger op hun fiets rijden. Dit komt doordat ze zich minder hoeven in te spannen.

Deelnemers van het onderzoek maakten vijf ritten per week op een elektrische, tegenover drie ritten op een normale fiets. Hierdoor bouwen ze makkelijker conditie.

Ideaal voor woon-werkverkeer

Veel mensen vinden het echter moeilijk om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Dat is begrijpelijk, want iedereen heeft het ontzettend druk. Maar als je elke dag op een snelle e-bike naar werk rijdt, pik je makkelijk wat minuten lichaamsbeweging mee. En e-bike-trainingen geven je lichaam genoeg inspanning, zonder dat je zwetend op je werk aankomt.

Bouw je huidige fiets om tot elektrische fiets met de PikaBoost

Een elektrische fiets is dus helemaal gezond, maar helaas is het niet aan iedereen besteed. De fietsen zijn namelijk nogal prijzig. Een geschikt model vinden, profiteren van alle voordelen en niet teveel betalen is dus een pittige taak. Gelukkig zijn er ook genoeg budget-modellen te vinden. Wij laten je de beste zien in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen