Op deze plek heb je straks een rijbewijs nodig voor je elektrische fiets

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 29 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Soms kun je jezelf behoorlijk ergeren aan bestuurders van elektrische fietsen. Ze fietsen breed over het fietspad en lappen de regels aan hun laars. Californië is er klaar mee en wil een rijbewijs invoeren.

In Californië is er namelijk een probleem. Veel jongeren hebben een elektrische fiets en houden zich niet aan de verkeersregels. Bovendien zijn ze nog te jong om een rijbewijs te hebben, dus willen ze daar een andere manier om ze toch wat netter te laten rijden.

Een rijbewijs voor de elektrische fiets

Bestuurders van elektrische fietsen zijn in de loop der jaren flink veranderd. Waar in het begin vooral ouderen een e-bike hadden, hebben nu mensen uit allerlei leeftijdsklassen zo’n model. Naast recreatie worden ze ook gewoon gebruikt als woon-werk-verkeer. Het is daarmee voor velen een ideaal alternatief om naar werk of school te gaan.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort ingediend. Als iemand een elektrische fiets wil rijden, moet die eerst een rijbewijs hebben. Dit kunnen ze krijgen door online een examen af te leggen en een identiteitsbewijs te tonen. Kinderen onder de twaalf mogen helemaal geen e-bike meer besturen.

Het wetsvoorstel zorgt ook voor een speciaal trainingsprogramma voor de elektrische fiets. Dit wordt samen met verschillende lokale organisaties gerealiseerd. Hierin moeten mensen die het rijbewijs willen halen speciale trainingen krijgen in verkeersregels, zodat ze het examen kunnen halen.

Zo zit het in Nederland

In Nederland geldt er nog geen rijbewijs voor elektrische fietsen die maximaal 25 kilometer per uur rijden. Voor speed pedelecs die daarboven gaan, is een bromfietscertificaat nodig. Deze krijg je overigens automatisch als je een rijbewijs voor een auto hebt.

Elektrische fiets Sparta
Voorzichtig! (Afbeelding: Sparta Bikes)

In Nederland neemt het aantal ongelukken met de elektrische fiets toe. Dit heeft alles te maken met het veranderde straatbeeld. Je ziet nu meer e-bikes in allerlei soorten en maten. Wellicht moeten wegen daarvoor anders worden ingericht. Daarnaast hebben fietsers niet altijd het idee hoe hard ze gaan. Wellicht is voor hen een bewustwordingscampagne nodig om de veiligheid te bevorderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen