Hitserie op Netflix, maar wat is dat onoplosbare 3 Body Problem precies?

Ruimtevaart Jeroen Kraak 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

3 Body Problem is op dit moment de populairste Netflix-serie ter wereld. Maar wist je dat de theorie in het verhaal echt bestaat?

Sci-fi staat soms heel ver van de werkelijkheid, maar in Netflix’ 3 Body Problem (oftewel het drielichamenprobleem) komt het best dichtbij. Goed, er zijn nog geen buitenaardse wezens die richting aarde komen, maar de theorie achter het verhaal is niet zomaar verzonnen.

De theorie rondom Netflix’ 3 Body Problem is nog steeds een onoplosbare hersenkraker voor wetenschappers, maar wat is het precies?

Dit is het 3 Body Problem

Het 3 Body Problem is, naast een Netflix-serie, een natuurkundig raadsel dat alles te maken heeft met zwaartekracht. De uitdaging is om te voorspellen hoe drie hemellichamen bewegen die met elkaar verbonden zijn door middel van zwaartekracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de serie waar drie sterren invloed hebben op een planeet.

Het complexe is dat zodra een hemellichaam beweegt, de aantrekkingskrachten tussen alle drie veranderen. Het voorspellen van de volgende bewegingen wordt hierdoor erg ingewikkeld.

Hitserie op Netflix, maar wat is dat onoplosbare 3 Body Problem?
Het drielichamenprobleem op Netflix. (Afbeelding: Netflix)

Toch zijn er wel oplossingen voor het 3 Body Problem, maar deze zijn specifiek voor bepaalde gevallen. Een alomvattende formule bestaat nog steeds niet, zoals wel het geval is bij twee lichamen. Deze werd in 1687 gekraakt door Isaac Newton. Drie lichamen zijn echter te chaotisch. Zoals je in de Netflix-serie ziet, is het knap lastig om een oplossing te vinden.

Eigenlijk zou je de aarde, zon en maan ook een 3 Body Problem kunnen noemen, al is dit een voorbeeld van een opgelost probleem. We kunnen precies de bewegingen van de aarde en maan om de zon voorspellen. Dat komt omdat dit een beperkt drielichamenprobleem is, aangezien de maan een veel kleiner hemellichaam is dan de aarde en de zon.

Natuurlijk zijn er veel onderzoekers die hebben geprobeerd een alomvattende theorie te bedenken. Een van hen was de Franse wiskundige Henri Poincaré die leefde tussen 1854 en 1912. Hij wist het mysterie niet op te lossen, maar het vormde wel de basis van de chaostheorie.

Hoe zit het precies in de Netflix-serie

En die zie je ook terug in de Netflix-serie. Daarin gaat het niet over een algemene oplossing voor het 3 Body Problem, maar over een chaotisch drielichamensysteem.

In de Netflix-serie zorgt het 3 Body Problem ervoor dat een planeet waar buitenaardse wezens wonen een onvoorspelbaar klimaat heeft. Lange perioden van kou worden afgewisseld met hitte en omgekeerd.

Dit specifieke probleem lijkt dus onoplosbaar, want het is veel ingewikkelder dan onze aarde, zon en maan en dus heeft schrijver Liu Cixin een ideale ingrediënt gehad voor zijn boeken.

De Netflix-films waarbij 1x keer kijken écht niet genoeg is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen