Netflix blijft abonnees pakken met maatregelen (en het werkt nog ook)

Films & Series Mark Hofman 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Nadat Netflix abonnees die hun account delen al op het matje riep in de afgelopen maanden, zet de streamingdienst in de VS en het VK ook een streep door zijn goedkoopste abonnement zonder advertenties. Het mooie van alles: het lijkt nog verdomd goed te werken ook.

Tegenover investeerders heeft de streamingdienst laten weten dat alle maatregelen vruchten afwerpen. Zo heeft het een verlies aan abonnees in hetzelfde kwartaal vorig jaar uitstekend weten te compenseren. Sterker nog: Netflix heeft weer eens een lekkere groei te pakken.

Netflix pakt abonnees die hun account delen aan

Het begon vorig jaar toen Netflix naar mogelijkheden keek om abonnees die hun account delen, aan te pakken. Een test die uiteindelijk in landen als Canada, Spanje, Portugal en de Verenigde Staten werd uitgerold.

Abonnees kregen een waarschuwing om tijdig het delen van hun account te stoppen, anders zouden er maatregelen volgen. In bepaalde landen ging het om extra kosten, in andere landen ging het om het activeren van een eigen account. Hoe dan ook, de dagen dat je je account kunt delen zijn geteld.

In Nederland betekent dit extra kosten van 3,99 euro per maand of een nieuw abonnement. Je kunt kiezen voor Basic (7,99 euro per maand), Standard (11,99 euro per maand) of Premium (15,99 euro per maand). Voor 7,99 euro per maand kun je dus gewoon nog verder kijken. Toch?

Netflix steelt de show met deze 7 nieuwe trailers die je wil zien
Berlin krijgt zijn eigen spin-off. (Afbeelding: Netflix)

Streep door het Basic-abonnement

Nou, op dit moment nog wel. Netflix heeft namelijk besloten om zijn abonnees nog een beetje extra te belasten. In landen als Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zet de streamingdienst een streep door zijn goedkoopste abonnement zonder advertenties.

Dus zodra je jarenlang gebruik hebt gemaakt van het Netflix-account van iemand anders, moet je ook meer geld betalen om de streamingdienst daadwerkelijk te gebruiken. Of je moet genoegen nemen met advertenties tussen je content door.

Op dit moment ziet het aanbod aan abonnementen in bijvoorbeeld de VS er als volgt uit:

  • Standard met advertenties | 6,99 dollar per maand
  • Standard | 15,49 dollar per maand
  • Premium | 19,99 dollar per maand

In Nederland zullen we voorlopig nog geen afscheid nemen van het Basic-abonnement. Er is namelijk geen aanleiding om dat te verwachten. Zo hebben wij überhaupt geen goedkoper abonnement met reclames in ons land.

Netflix blijft abonnees pakken met maatregelen (en het werkt nog ook)
Prijzen in de VS (Afbeelding: Netflix)

Het werkt voor Netflix

Al kunnen we dat binnenkort misschien wel verwachten. Netflix is bijzonder tevreden over het resultaat van de maatregelen. Vannacht deelde de dienst de cijfers van het tweede kwartaal van 2023.

Die cijfers laten volgens de streamingdienst zien dat de maatregelen werken. Zo heeft het in de afgelopen drie maanden 5,9 miljoen nieuwe abonnees mogen verwelkomen. Dat zijn volgens Netflix meer nieuwe abonnees dan bestaande abonnees die hun abonnement hebben opgezegd.

“We zien een gezonde overgang van huishoudens die accounts deelden naar volledig betaalde Netflix-abonnementen”, laat de streamingdienst weten.

Dus of je het nu leuk vindt of niet: de strenge aanpak van Netflix werkt als een malle.

Netflix voorziet abonnees van gratis game voor Android en iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen