Waarom Netflix veel titels op dit moment cancelt

Films & Series Jeroen Kraak 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix is de populairste streamingdienst van Nederland, maar echt makkelijk blijft dat niet voor de rode N. De dienst lijkt nu in wat zwaarder weer te zitten. Waarom worden veel series juist nu gecanceld?

Regelmatig worden er series gecanceld door streamingdiensten. Dat is natuurlijk vervelend voor jou als jij iets leuk vindt en uitkijkt naar een tweede seizoen. Nu lijkt het echter meer dan normaal bij Netflix, maar hoe komt dat?

Netflix staat onder druk

Netflix zit even in wat zwaarder weer. De Rode N is in de Verenigde Staten voorbijgestreefd door Amazon. Laat dat nu net de belangrijkste markt zijn voor Netflix. Ook op andere vlakken gaat het op dit moment wat minder.

Netflix wil meer winst maken, vanwege de druk van aandeelhouders. Het heeft daarom besloten om een advertentieabonnement te starten en het laat gebruikers hun account niet meer delen. In plaats daarvan wordt meekijkers gevraagd om een extra bedrag te betalen.

Maar niet alleen extra omzet is een manier voor Netflix om meer winst te maken. Ook kijkt het naar manieren om aan de kostenkant te besparen. Daar komt het cancelen van series in beeld.

Cancelen van series

Op zich is dat natuurlijk niet raar. Netflix cancelt al jarenlang series die niet goed lopen. Toch lijkt het nu anders te zijn gezien het cancelen van 1899, Inside Job, Blockbuster en Warrior Nun. Allemaal zijn ze gecanceld sinds december. Dat juist 1899 geskipt wordt is opvallend, aangezien het in veel landen een redelijke tijd in de Top 10 stond. In een rapport werd zelfs gemeld dat de serie 79,2 miljoen uur bekeken is in een week.

Toch lijken die cijfers niet alles te zeggen. Wellicht is de serie wel vaak bekeken, maar zijn mensen voor het einde afgehaakt. Het heeft natuurlijk weinig zin om een serie een tweede seizoen te geven als mensen het eerste seizoen niet eens willen kijken.

Netflix kijkt naar de cijfers

Als voorbeeld heeft een Reddit-gebruiker gekeken naar de cijfers van twee series. First Kill werd meer bekeken, maar gecanceld, terwijl Heartstopper met mindere cijfers door mocht gaan. Uit zijn berekening bleek dat aflevering 2 van First Kill nog maar door 66,9 procent werd bekeken en maar 43 procent het hele seizoen keek.

Bij Heartstopper was het anders. Die serie werd zoals gezegd minder bekeken, maar de mensen die daaraan begonnen wilden ‘m ook afkijken. 73 procent van de kijkers heeft de hele serie afgemaakt, wat dus een groot verschil is. Juist om serie te kunnen uitkijken is een reden voor mensen om lid te blijven van Netflix.

Hoewel Netflix zelf nooit de reden geeft waarom een serie wordt gecanceld, lijkt dit dus een reden te zijn. Dat in combinatie met meer kostenbesparing lijkt er op te duiden dat de streamingdienst minder risico wil nemen. Netflix is dus meer op de cijfers gericht dan ooit en dat heeft dus deze gevolgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen