Google brengt deze nieuwe functies naar oudere Android-toestellen

Smartphones Jeroen Kraak 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Heb je een oudere Android? Dan heeft Google wellicht goed nieuws voor je. Het bedrijf wil een aantal nieuwere Android-functies naar oudere toestellen brengen. Iets wat wij natuurlijk enorm toejuichen.

Terwijl Apple zijn oudere toestellen elk jaar een fikse update geeft, is dat bij Android-telefoons verschillend. Het ligt er maar net aan wat de plannen van de fabrikant zijn. Desondanks wil Google nu een aantal nieuwere functies naar oudere toestellen brengen.

Nieuwere functies op oudere Android-toestellen

In een blogpost op de site voor Android-ontwikkelaars vertelt Google dat het bezig is met een nieuw Extension SDK-framework. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar daarmee wil het bedrijf het mogelijk maken dat nieuwere functies ook naar oudere toestellen kunnen worden gebracht.

Android 10 en hoger ondersteunen modulaire systeemcomponenten waarmee functie- en beveiligingsupdates buiten grote releases om kunnen worden uitgevoerd. Deze ondersteunen ook backward compatibility op oudere Android-systemen. Hiermee hebben ontwikkelaars meer flexibiliteit om updates uit te brengen.

Samsung Galaxy S20 Galaxy S10
De S20 en S10. (Afbeelding: Dominick Vietor /WANT)

Minder afhankelijk van fabrikanten

En dat is dus ideaal voor jou. Zo ben je niet meer afhankelijk van een grote update voor nieuwe functies. App-ontwikkelaars kunnen dit dus gewoon zelf doen. Als voorbeeld komt Google met Photo Picker. Dit was een exclusieve Android 13-functie, maar door de nieuwe aanpak is deze nu ook op 11 en 12 beschikbaar.

Doordat deze functie nu op oudere toestellen te gebruiken is, kunnen app-makers deze functie implementeren in hun eigen app. Dat maakt dus voor meer gebruikers wat makkelijker om de foto’s te selecteren die ze in de app willen gebruiken.

Photo Picker is nu de eerste functie die ingebouwd kan worden bij apps voor oudere versies van Android. Het is dan ook interessant om te zien welke features nog meer naar oudere toestellen komen. We zullen daarop waarschijnlijk nog even moeten wachten, want zoals gezegd is deze nieuwigheid nog maar net aangekondigd bij ontwikkelaars.

Android Auto krijgt grote metamorfose die je binnenkort al kunt gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen