Netflix gaat het op gebied van films vanaf nu helemaal anders doen

Films & Series Lucas van de Wetering 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe filmchef van Netflix is Dan Lin, en hij heeft laten weten dat de filmstrategie van Netflix compleet zal veranderen.

Netflix heeft al jarenlang een strak schema wanneer het gaat over zijn original-films en -series. De filmmakers krijgen complete creatieve vrijheid, een lekkere betaling, maar geen bioscoop-release van de films. Niet dat dit nodig is met de kijkersaantallen op Netflix.

Toch gaan er nu wel wat dingen veranderen bij Netflix. Dat heeft Dan Lin laten weten, de nieuwe filmchef van de streamingdienst. Dan Lin startte op 1 april, maar hij heeft niet lang gewacht mijn zijn eigen input geven en hij heeft al meerdere verandering aangebracht.

Veranderingen op het Netflix-hoofdkantoor

Zo heeft Lin al vijftien verschillende medewerkers ontslagen uit de uitvoerende groep voor creatieve films, waaronder één vicepresident en twee directeuren. Het hele team bestaat uit 150 man.

Maar dat is lang niet het enige wat de nieuwe filmchef heeft veranderd op het hoofdkantoor van de streamingdienst. Ook heeft Lin de indeling van de filmdivisie helemaal omgegooid. Deze was eerst opgedeeld op budget, maar nu op genre. Hij vindt deze indeling beter passen bij zijn plannen voor Netflix.

Netflix gaat het op gebied van films vanaf nu helemaal anders doen
Ryan Reynolds, The Rock en Gal Gadot in Red Notice (Afbeelding: Netflix/Frank Masi)

De original-films worden anders

Toch hebben de grootste veranderingen te maken met wat voor een soort films gemaakt wgaan orden bij Netflix. Lin wil niet dat er alleen maar titels worden gemaakt met grote acteurs. Voorbeelden van dit soort films zijn Red Notice met Ryan Reynolds, Gal Gadot en Dwayne ‘The Rock’ Johnson of The Gray Man met Ryan Gosling en Chris Evans.

In plaats daarvan wil Lin dat Netflix zich meer gaat focussen op het maken van daadwerkelijk goede, kwalitatieve films. Ook wil hij daarbij een breder spectrum aan films maken, met verschillende genres en budgetten zodat er voor alle Netflix-abonnees iets leuks is om te kijken.

Ook gaan er dingen veranderen in de betaling van de acteurs in het filmmaakproces. Zo krijgen acteurs bijvoorbeeld geen grote betalingen meer voordat het filmen begint, maar worden ze betaald zoals dat bij andere studio’s ook gebeurt.

Het is een goede beslissing geweest om meer te gaan focussen op de kwaliteit in plaats van het zoeken naar grote namen. Netflix is de grootste streamingdienst in de wereld. Het bedrijf hoeft niet veel moeite meer te doen om films met grote namen te krijgen. Dan Lin zijn keuze om het hele bedrijf om te gooien, kan wel eens goed uitpakken.

Walg je van Parasyte: The Grey op Netflix? Kijk deze series dan vooral niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen