rmens
rmens Apple 10 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Netflix screenshotten? Mag niet met iOS 10

Hier is een onopvallende vernieuwing in iOS 10 die niet altijd positief uitgelegd zal worden. Het is nu onmogelijk om screenshots te maken van met DRM beveiligde video. Denk hierbij aan Netflix, huurfilms uit de iTunes Store of andere betaalstreams.

Wanneer een screenshot van bijvoorbeeld Netflix gemaakt wordt, blijven de ondertiteling en interface zichtbaar, maar de video zelf wordt zwart.

Screenshot van Netflix? Mag niet… (klik/tap voor groter).

Nu zijn wij niet voor één gat te vangen en dachten het scherm van de iPhone vast nog met QuickTime op te kunnen nemen, maar ook dat wordt door iOS 10 geblokkeerd. De video start geheel niet en de melding “display wordt niet ondersteund” verschijnt.

Via QuickTime dan? De video wil niet afspelen… (klik/tap voor groter).

Oh, en via Xcode gaat het ook niet: video zal normaal worden afgespeeld op het apparaat, maar een screenshot bevat geen beeld. Ook onder macOS Sierra worden beveiligde video’s uit iTunes en Netflix in Safari al verborgen bij het maken van een screenshot.

Van de NPO mag je wel screenshotten (klik/tap voor groter).

Het is duidelijk dat Apple er goed over nagedacht heeft. Deze technologie is namelijk onderdeel van FairPlay Streaming, een initiatief van Apple voor het veilig streamen en opslaan van met DRM beveiligde video. Netflix kan het ook inzetten om content voor offline kijken beschikbaar te maken, iets dat naar verluidt nog dit jaar mogelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!