Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix komt na verbod wachtwoord delen opnieuw met impopulaire maatregel

Netflix maakt zich opnieuw niet populair bij gebruikers van de streamingdienst. Waar eerst mensen die hun wachtwoord delen werden aangepakt, krijgt nu een nieuwe groep te maken met maatregelen van de streamingdienst.

Het was een grote schok voor veel mensen toen ze ineens een mailtje ontvingen van Netflix. Daarin werd medegedeeld dat het delen van het wachtwoord niet zomaar meer is toegestaan. Mensen moeten extra betalen voor het delen van een account of allemaal een afzonderlijk abonnement nemen. Niet iets waar je op zit te wachten.

Netflix test ingrijpende wijziging

Dit keer is een andere groep Netflix-gebruikers de pineut. Op dit moment test de streamingdienst in Canada om het goedkoopste abonnement af te schaffen. En we hebben het al met wachtwoord delen gezien: als iets op een andere plaats getest wordt, kan het zomaar razendsnel naar Nederland komen.

Op dit moment kun je in Nederland kiezen uit drie verschillende Netflix-abonnementen: Basic, Standaard en Premium. Het grote verschil zit naast de prijs vooral in de beeldkwaliteit en op hoeveel schermen je tegelijkertijd kunt streamen. Bij Basic is dit 480p en één scherm, Standaars 1080p en twee schermen, en bij Premium is dit 2160p en vier schermen.

In Nederland hebben we nog geen abonnement met advertenties. In het buitenland zoals Canada is deze er wel. Mensen hebben niet toegang tot alle series en films en krijgen tussendoor reclame te zien. Het voordeel hieraan is dat mensen wel minder hoeven te betalen.

Geen Basic-abonnement meer

Nu schaft Netflix het Basic-abonnement af in Canada. Dat land is een ideale testmarkt voor de streamingdienst, aangezien het ongeveer gelijk is qua cultuur aan die van de Verenigde Staten, de belangrijkste markt. Eerder testte het bedrijf in dat land al het verbod om een wachtwoord te delen, maar nu heeft het daar een nieuwe controversiële maatregel aangekondigd.

Netflix opent aanval op PlayStation en Nintendo met nieuwe iPhone feature
Nee toch? (Afbeelding: Netflix)

In Canada schrapt Netflix nu dat Basic-abonnement zonder advertenties. Mensen die dat abonnement nu hebben, kunnen deze voorlopig houden. Voor nieuwe leden is het echter niet meer mogelijk om deze af te sluiten. Die moeten dus kiezen voor een Basic-abonnement met advertenties, of het standaard-abonnement.

Het lijkt erop dat Netflix na het wachtwoord delen opnieuw zoekt naar manieren om meer omzet te genereren. Op dit moment geldt deze maatregel alleen in Canada, maar het is gezien de geschiedenis niet ondenkbaar dat als waneer dit succesvol is, andere landen zullen volgen.

Magistrale Netflix-serie stoot Stranger Things officieel van de troon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!