Netflix en Videoland aan de haal met schokkende Amsterdamse gijzeling

Films & Series Jeroen Kraak 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix en Videoland worden binnenkort verrijkt met een nieuwe Nederlandse originals. De streamingdiensten gaan een film produceren over de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam.

De Apple Store in Amsterdam stond in 2022 wereldwijd in de schijnwerpers. Een man hield daar medewerkers en bezoekers gegijzeld in het gebouw. Sommige aanwezigen wisten zich onder andere te verschuilen door zichzelf op te sluiten in de kasten van de winkel.

Het is in ieder geval voldoende stof voor films en documentaires, want vandaag hebben zowel Netflix als Videoland bekendgemaakt dat ze een serie en een documentaire uitbrengen over de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam.

De Netflix-film over de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam

Dadelijk Videoland, maar eerst gaan we naar Netflix. Die noemt de film over de gijzeling in de Apple Store ‘een film gebaseerd op waargebeurde feiten’. De film schakelt heen en weer tussen de perspectieven van verschillende belangrijke personen die betrokken zijn bij de intense situatie. Daders, gijzelaars en hulpverleners, ze komen allemaal aan bod in een mozaïek.

De film over de gijzeling is geschreven door Simon de Waal, die eerder betrokken was bij verschillende grote Nederlandse series zoals Sleepers, Het Gouden Uur, De Vlucht en Smeris.

https://www.youtube.com/shorts/c1RFP-tLShw
(Afbeelding: Unsplash/Cardmapr)

Bobby Boermans is aangetrokken als regisseur. Hij werkte eerder samen met De Waal aan Het Gouden Uur en regisseerde onder andere Mocro Maffia en Hoogvliegers.

Netflix heeft ook een Nederlandse sterrencast weten te verzamelen, met onder andere Soufiane Moussouli (Mocro Maffia), Marcel Hensema (De Stamhouder), Louis Talpe (Onder Vuur) en Loes Haverkort (Oogappels).

We moeten nog even geduld hebben voor de film. Als alles volgens plan verloopt, komt deze in 2025 op Netflix.

Videoland komt met een documentaire

Van Netflix gaan we naar Videoland, want precies op dezelfde dag kondigt de Nederlandse streamingdienst een documentaire aan met de naam De Gijzeling in de Apple Store. Hiervoor werkt het samen met AT5.

Videoland en AT5 hebben toegang gekregen tot unieke beelden en geluidsopnames van de gijzeling. De reconstructie van het materiaal duurde een jaar en heeft volgens de streamingdienst geleid tot een beklemmende documentaire. Van minuut tot minuut zit je op de huid van de betrokkenen.

Je hoeft niet zo lang te wachten als bij de Netflix-film over de gijzeling. De documentaire is vanaf donderdag 22 februari te streamen op Videoland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen